Areopagus Bloemendaal 29 mei

Areopagus Bloemendaal 29 mei

Door Radio Bloemendaal

Op zondag 29 mei a.s. gaat Ad van Nieuwpoort in gesprek met journalist en ruslandkenner Alexander Münninghoff. Münninghoff (1944) werkte als journalist onder andere voor de Haagsche Courant en schreef Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie.

Maar hij werd breed bekend met zijn recente boek De Stamhouder waar hij in 2015 Libris Geschiedenis Prijs mee won. Over dat boek, dat inmiddels een bestseller is geworden en vertaald in diverse talen, zal het gaan. Het boek vertelt een aangrijpende familiegeschiedenis getekend door de oorlog.

Münninghoff schrijft erover:
‘Mijn familie had deel aan dit vreselijke oorlogsdrama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen SS, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.’

Zondag 29 mei 
Dorpskerk Bloemendaal
Om 16.00 uur
Met aan de vleugel Reinoud Jongsma

Terug naar overzicht…