Ad van Nieuwpoort in het programma "De Verwondering"

Ad van Nieuwpoort in het programma "De Verwondering"

Door Radio Bloemendaal

Afgelopen zondag 8 januari was Ad van Nieuwpoort te gast bij Annemiek Schrijver in haar programma "De Verwondering".

Kijk  hier  het programma terug.

Ad van Nieuwpoort schreef het boek ‘Uit de tijd. Wat bezielt een liberale dorpsdominee?’, over zijn werk als predikant en zijn fascinatie voor de Bijbelse verhalen. Hierin doet hij uit de doeken waarom de aloude Bijbelse teksten ook vandaag hun zeggingskracht blijken te hebben. Niet door met het belerende vingertje te zwaaien, maar puur door de teksten goed te lezen.

De titel verwijst naar de manieren waarop wij naar tijd kunnen kijken. We leven in een voortdenderende tijd waarin mensen worstelen om zich staande te houden. Tegelijkertijd ontstaat daaruit de behoefte naar iets anders, naar momenten dat je inzicht, inspiratie ervaart.

Van Nieuwpoort heeft moeite met het woord God: ‘Want het is in handen van de macht gekomen, een sanctionering geworden van heel veel gruwelijkheden.’ Om te ontdekken wie God is, moeten we volgens hem de verhalen van mensen lezen. Die ontroeren hem. Door zo’n tekst gaat er een luikje open en schijnt er licht naar binnen. Dat kan een gedicht ook teweegbrengen, en een goed theaterstuk of een schilderij.

Voor meer informatie over het NCRV programma zelf, klik  hier.

Terug naar overzicht…