Areopagus Bloemendaal 18 september

Door Radio Bloemendaal

Areopagus Bloemendaal met Jort Kelder

Zondag 18 september gaat Ad van Nieuwpoort in gesprek met Jort Kelder. Jort Kelder (1964) is TV-persoonlijkheid, mini-entrepeneur, stukjesschrijver en oud hoofdredacteur van zakenblad Quote.

Kelder is gefascineerd door zowel de oude als de nieuwe elite. Dit komt onder meer tot uitdrukking in zijn veelbekeken TV-programma’s ‘Bij ons in de PC’ en ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ Het is Kelders overtuiging dat een samenleving niet zonder elite kan. Volgens hem is er voor de afbraak van de elite en de religie niets in de plaats gekomen. In de Belcampolezing die hij vorig jaar hield in Groningen stelt hij: ‘Een machtsvacuüm schreeuwt om een aanvoerder. De roep om richting, om een visionair, om moreel leiderschap wordt luider. Want de huidige leiders zijn managers die de werkelijkheid vanuit hun spreadsheets denken te bedwingen’.

Maar wat verstaat hij onder de elite? Is de elite in het publieke debat niet in toenemende mate een scheldwoord aan het worden? En hoe verhoudt deze fascinatie voor de elite zich tot zijn kritiek op de zogenaamde Europese elite? Zoals bekend is Kelder een van de beste vrienden van Mark Rutte maar voerde in NRC-Handelsblad een vurig pleidooi voor een zakenkabinet omdat hij de huidige politieke constellatie waarin wij leven sterk gedateerd acht.

Kelder staat ook nog bekend om zijn afkeer van het eten van vlees en zijn steun aan Wakker Dier. Kortom: het belooft weer een boeiende middag te worden met, hoe je ook over Kelder denkt, een eersteklas spraakmaker.

Amos Osterhaus zit weer achter de vleugel.

Van 16 – 17 uur gesprek en daarna meet&greet tot 18 uur.

Terug naar overzicht…