Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 19 maart 2017, 16:00 uur.

Deze keer ontvangt Annemiek in Hemelse Modder Shura Lipovsky.
Shura Lipovsky is een vermaarde zangeres, danseres en componist van Jiddische en Joodse liederen en verhalenverteller. Ze studeerde aan het Rotterdams conservatorium, de zomeruniversiteit in Oxford en in Parijs bij Maison de la Culture Yiddish. Via zang, dans en verhalen is zij actief in de interreligieuze beweging en lid van Musici Zonder Grenzen in Nederland dat werd opgericht tijdens de Kosovo-oorlog. Lipovsky: "Mijn passie is vredeswerk.
Lipovsky werd geboren in Den Haag en studeerde zang bij Margreet Honig aan het Rotterdams Conservatorium, de Jiddische taal bij Mira Rafalowicz aan de Oxford Summer-University en aan de Maison de la Culture Yiddish (MCY) in Parijs. Daarover zegt ze: 'Jiddische liederen zijn een mooie manier om iets te leren over jezelf en de wereld.

Ze deed haar dansopleiding aan het Nederlands Instituut voor Internationale Volksdans (LCA) en in 2005/06 studeerde ze aan de Internationale Theaterschool van Jacques Lecoq in Parijs. Lipovsky geeft masterclasses voor professionele zangers, speciaal gericht op het Jiddische liedrepertoire waarbij zij een Chassidisch lesmodel ontwikkelde gericht op de Kabbala. De Kabbala is een joods-religieus filosofisch systeem dat inzicht zegt te geven in de goddelijke natuur. Haar lesmodel heet: 'de meditatieve stem', Joodse mystieke melodieën, meditatie en beweging.

Verder is Lipovsky de laatste zeven jaar artistiek directeur van de Joodse Summer Song-school in Londen aan het Jewish Music Institute. Ze heeft in de loop der jaren een indrukwekkende muzieklijst met cd's opgebouwd. Haar laatste cd heet: 'Vaytinke' dat verwijst naar het thema ‘afstand en nabijheid': vayt is Jiddisch voor ‘ver' of ‘ver weg'. De cd probeert heden en verleden met oude en nieuwe Jiddische poëzie samen te brengen.

Voor de muzieklijst van Shura Lipovsky klik hier.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…