Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 2 april 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt Annemiek André Heuvelman. Als klein kind had Heuvelman (1966) al een grote liefde voor het maken van muziek. Begonnen met de blokfluit kwam daarna bij toeval de trompet op zijn pad, alleen was dit instrument door zijn handicap (een te korte onderarm en een slappe pols) een grote uitdaging. André: 'Ik heb een ingewikkelde relatie met die arm, ik stop hem altijd weg. Nog steeds hoor, ik kan er niet aan zitten, behalve dan om hem te verdoezelen. Het is gevaarlijk terrein. Ik zie nu heel langzaam, dat het me ook veel goeds heeft gebracht. Het hele traject met meisjes en toestanden heb ik doorlopen. De arm heeft me de weg gewezen.’ Maar als zoon van een oud ijzerhandelaar werd met die handicap al vroeg op een nuchtere manier mee omgegaan. Door iedere dag met een zak met zand – die in het trapgat hing – te oefenen, werd zijn arm steeds sterker. Maar pas echt sterk werd zijn arm toen hij ging windsurfen. De krachtinspanning die hij daarmee moest leveren zorgde ervoor dat zijn arm het gewicht van de trompet uiteindelijk prima aankon.

Om enigszins los te komen van het conventionele Veenendaal, ging André studeren in Rotterdam en daarmee was zijn huidige liefde voor de stad geboren. Hij is sinds 1990 als trompettist en vanaf 1997 als solotrompettist verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat bekend is vanwege bijzondere concerten in ’s werelds mooiste concertzalen. André is een voormalig lid van het Nederlands Blazers Ensemble, dat bij het grotere publiek bekend is van de Nieuwjaarsconcerten die ieder jaar door de VARA op televisie worden uitgezonden. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses en is hij docent aan het Rotterdams conservatorium Codarts.
André vindt dat er meer is dan het spelen van de noten: oneindige nieuwsgierigheid en gedrevenheid om te communiceren zijn voorwaarden voor een carrière op het podium, welk podium dat ook is. Hij heeft een niet te beteugelen energie en is bedenker van vele concepten om mensen en musici bij elkaar te brengen en in beweging te brengen.
Stichting Alive! in Veenendaal organiseert inmiddels jaarlijkse evenementen die een fenomeen zijn geworden. Daarnaast zijn André’s ‘Nachtgeluiden’ – avondconcerten in de natuur – inmiddels ook een begrip dat iedere keer weer vele bezoekers trekt.
In 2013 heeft hij zijn soloalbum “AfterSilence” uitgebracht, waarvan de muziek de universele taal van ontroering, verbinding en inspiratie spreekt. Buiten de vele concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble is André door het jaar heen ook actief op andere muzikale fronten. In 2014 werd hij uitgenodigd om in aanwezigheid van Koningin Máxima de prestigieuze Markthal in Rotterdam muzikaal te openen.

Op de radio was hij te horen in het Radio4-programma “Een goedemorgen met….” en op televisie was hij te zien in het programma “De Nachtzoen” en recentelijk nog bij "Podium Witteman". Hij verzorgde optredens bij o.a. Ziggo, de Nierstichting, KPN en EY.
André over zijn relatie met de trompet: ‘Het is mij om die klank te doen, ik weet dat het mijn grote kracht is. Het is de wereld om mij heen. De trompet is mijn hart en ziel geworden. De klank is een communicatiemiddel, soms moet ik zuur spelen om iets op gang te brengen. Het hoeft niet alleen maar zoet te zijn. ‘Ik wil in ieder geval altijd in beweging zijn, en nooit teruggaan als ik de klank eenmaal heb. Dan ben ik op weg naar het paradijselijke land. Het is het kussen waarop ik lig, het is ook mijn zekerheid. Als de klank niet goed is, ben ook ik onmiddellijk onzeker.'

Voor de muziek keuze van André, klik hier.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…