Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 16 april 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt presentator Annemiek Schrijver de controversiële kunstenares Katinka Simonse, beter bekend onder haar alias: Tinkebell (1979).
Dertien jaar geleden krijgt Tinkebell landelijke bekendheid met een handtas die zij gefabriceerd heeft van het bont van haar eigen kat. Zij geeft daarbij aan het dier zelf gedood te hebben, door het de nek te breken en te villen. Daarmee wil zij de hypocriete houding in de samenleving aan de kaak stellen als het gaat om de behandeling van dieren.
Dan, in juni 2007, worden er Kamervragen gesteld als Tinkebell tijdens een eco-designmarkt in Amsterdam dreigt zestig kuikentjes door een versnipperaar te halen om te laten zien hoe in de veehoudende sector bijna altijd met mannelijke kuikens wordt omgegaan. Een jaar later veroorzaakt zij een nieuwe rel door de tentoonstelling "Save the pets", waarbij ze in galerie Masters in Amsterdam, 95 hamsters tegelijk laat rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Zie ook hier. Ook hierbij is haar uitgangspunt de dubbele moraal die mensen er ten aanzien van dieren op nahouden, omdat niemand protesteert over één hamster in een bal. Door haar activiteiten ontvangt zij duizenden haatmails waarvan zij een deel bundelt in haar boek "Dearest Tinkebell".

In 2013 baart Tinkebell ophef omdat zij zich laat steriliseren vanwege het dreigende voedseltekort in de wereld en maakt daarover een documentaire onder de titel "Save our children". Inmiddels is zij ook betrokken geraakt bij de vluchtelingenproblematiek: ze reist in maart 2015 naar Afghanistan, uit bezorgdheid over het lot van de uitgezette Afghaan Feda Amiri en zijn dochter Tamana, die hem was gaan zoeken. En Pasen vorig jaar brengt zij door op het eiland Idomeni in Griekenland waar op dat moment een paar duizend vluchtelingen zitten in een provisorisch kamp . Voor meer informatie klik hier.

Inmiddels heeft zij een nieuw project onder handen dit keer in Japan waar zij onderzoek doet naar de angst voor de straling van de gesmolten kerncentrale in Fukushima, die mensen stress bezorgt die levensbedreigender is dat de straling zelf. In Nederland stuurt zij naar bekende opiniemakers bloemetjes rond die ze eerder plukte in het radioactief besmette gebied rond Fukushima. Zie ook hier. Met haar actie wil ze wijzen op de risico's van kernenergie.

Intussen heeft ze een nieuw doelwit gevonden voor haar missie tegen misstanden: de buitenlandse brievenbusfirma's die in Nederland formeel gevestigd zijn maar alleen vanwege de gunstige belastingfaciliteiten en meestal niet meer dan één werknemer in dienst hebben. Om deze grootschalige, legale belastingontduiking meer onder de aandacht te brengen, organiseert de kunstenares samen met Arno Wellens de zogeheten 'kamerplanttour'. Wat wil namelijk het geval: de jungle van belastingparadijs Nederland bestaat uit duizenden leegstaande kantoorpanden met in elk ruimte één kamerplant. Deze kamerplanten zorgen ervoor dat buitenlandse bedrijven zich op papier in Nederland kunnen vestigen en daardoor nergens belasting hoeven te betalen. Tinkebell vindt dat absurd en organiseert een tour langs de kantoorpanden.
Kijk hier voor meer data en informatie.

Klik hier voor de muzieklijst van Katinka.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…