Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 2 juli 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt Annemiek de in de hofstad geboren Alex Verburg.
Alex groeit op in het Gooi en vestigt zich, nog geen twintig jaar oud, op het eiland Texel om er verslaggever te worden van de plaatselijke courant. Bij de grote publiekstijdschriften maakt hij in de jaren tachtig naam als interviewer. Er verschijnen twee interviewbundels: Eindelijk volwassen? (met tekeningen van Peter van Straaten) en Gelijk het gras, gesprekken met (inter)nationale grootheden over de vergankelijkheid.

Het Nederlands Uitgeversverbond nomineert Alex Verburg in 1998 voor de titel Journalist van het Jaar. 'Boeiend van de eerste tot de laatste letter', oordeelt de jury over zijn werk. 'Hij is een schrijver die van beroemdheden echte mensen maakt.'

In 2001 tekent hij het levensverhaal op van Liesbeth List, Het voorlopige leven (in 2010 geactualiseerd en heruitgegeven onder de titel Intiem. De herinneringen van Liesbeth List).
De Arbeiderspers brengt het jaar daarop zijn literair debuut uit, Het huis van mijn vader, waarin het leven van de dertienjarige Floris danig ontregeld raakt als zijn bijlesleraar van bijna tweemaal zijn leeftijd verliefd op hem wordt.
En najagen van wind (2004) is de tweede roman van Alex Verburg. Daarin stelt Verburg de managerscultuur aan de kaak: "Er is veel, héél veel verdriet in Nederland, ik krijg van die managerscultuur in Nederland echt helemaal de kots." De titel van het boek verwijst naar de zinsnede 'Alles is ijdelheid en najagen van wind' uit het bijbelboek Prediker. In Hemelse Modder laat Verburg het nummer Turn, turn, turn van de Byrds horen (zie de muzieklijst), geschreven door Bob Dylan, waarvan de tekst helemaal uit Prediker vandaan komt.

Dan volgt in september 2006 De verzoening, het geautoriseerde levensverhaal van Hank Heijn. Zij is de weduwe van de in 1987 ontvoerde Gerrit Jan Heijn, die na een sadistisch spel dat zeven maanden heeft geduurd, vermoord is teruggevonden.

Dwalingen, zijn jongste roman, is een waargebeurd liefdesdrama tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een plaatsje ergens aan de Noordzeekust. En in 2013 komen de memoires uit van Pater Van Kilsdonk. Raadsman in delicate zaken.

Alex Verburg woonde lang in Amsterdam, maar nu woont hij met zijn partner – de musicoloog en muziekrecensent Eddie Vetter – in een oude boerderij tussen Hoorn en Enkhuizen, aan de oever van voorheen de Zuiderzee.

Klik hier voor de muzieklijst van Alex Verburg.

Foto Alex Verburg: Fotografie: Sjaak Ramakers.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 19 februari 2017.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…