Hemelse Modder met Sytze de Vries

Hemelse Modder met Sytze de Vries - zondag 23 april 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt presentator Sytze de Vries de muzikale duizendpoot Wim Ruessink (1965): kerkmusicus, cantor-organist, jazzmusicus, beiaardier, dirigent en componist.

Ruessink studeerde aan het toenmalige Twents Conservatorium de hoofdvakken orgel (docerend en uitvoerend musicus) en kerkmuziek. Ook volgde hij aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort de opleiding tot beiaardier, kijk hier voor een korte film.
Hij was rond de eeuwwisseling jarenlang werkzaam als beleidsmedewerker protestantse kerkmuziek bij de stichting Unisono te Utrecht. Ruessink is als cantor-organist is verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk Hier geeft hij leiding aan de Jacobscantorij en Zonnebrinkcantorij. Beide ensembles zingen maandelijks in de eredienst en de Kerk & Muziek-serie Musica Jacobi (vespers, evensongs en cantatediensten). Wekelijks bespeelt Wim de orgels van de Jacobs- en Zonnebrinkkerk.
Daarnaast is hij beiaardier van de Jacobstoren te Winterswijk en de Oude Calixtustoren te Groenlo.
Als artistiek leider is hij verbonden aan het door hem opgerichte Achterhoekse projectkoor OAZE en als dirigent leidt hij het Eibergs Mannenkoor en het Varssevelds Mannenkoor. Wim Ruessink maakte deel uit van de redactie van Het nieuwe Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk dat in 2013 verscheen.
In 1988 won hij de publieksprijs en een juryprijs in de Compositieprijsvraag Kerkmuziek. Sindsdien bleef hij groot- en kleinschalig componeren, voornamelijk kerkmuziek, maar ook werken voor orgel en andere instrumenten of ensembles. In 2005 componeerde hij in het kader van 60 jaar bevrijding het grootschalige werk PAX voor fanfare-orkest, groot koor en solist. In 1988 was hij één van de prijswinnaars van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. In 1990 en 1994 was hij deelnemer van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours te Haarlem. Ruessink was winnaar van de culturele prijs van de gemeente Winterswijk 2005 vanwege zijn verdiensten voor de muziek in het algemeen en de kerkmuziek in het bijzonder. In 2012 won hij het beiaard/improvisatie-concours georganiseerd door de Nederlandse Klokkenspelvereniging en de gemeente Goedereede.

Kijk hier voor de muzieklijst van Ruessink.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Iedere maand wandelt theoloog en (lied)dichter Sytze de Vries met een gast een uur langs haar of zijn muzikale herinneringen en ervaringen. Zoals de vroegste muzikale herinnering, het zingen op school of in een koor, een lied dat sterk verbonden is met een droevig moment, maar ook muziek die blij maakt. De gasten worden uitgekozen op hun persoonlijke en vaak ook professionele betrokkenheid bij muziek, het kerklied, theater, geloof en kerk. Zo ontstaat een kleur- en klankrijk portret van de hoofdgast.

Terug naar het overzicht…