Hemelse Modder met Sytze de Vries

Hemelse Modder met Sytze de Vries - zondag 28 mei 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt presentator Sytze de Vries de gitarist Wiek Hijmans (1967).
Hijmans speelt al vanaf zijn elfde elektrisch gitaar, waarbij zijn interesse in klassieke muziek even groot is als in popmuziek. Maar al eerder wordt hij gegrepen door het unieke geluid van de beroemde Gretsch-gitaar van George Harrison op de LP: Beatles for sale en met name het nummer Rock 'n Roll Music dat begint met drie karakteristieke akkoorden.

Hijmans gaat studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en behaalt daar zijn diploma uitvoerend musicus. Hij ziet het als zijn levenswerk om de elektrische gitaar te integreren in de klassieke muziek en op die manier een nieuwe wereld van geluid te creëren. Hijmans is van alle markten thuis: hij gebruikt in zijn muziek ook invloeden vanuit de jazz, de rock en brengt dat alles al improviserend tot leven als uitvoerend artiest maar evengoed als componist.
Tijdens de Nacht van de Elektrische Gitaar op het Holland Festival is Hijmans de hoofdact in het Concertgebouw in Amsterdam. Hij wordt daar geïntroduceerd als "de specialist in hedendaagse composities op de elektrische gitaar". Hij is ook de stichter van het OUTPUT-festival in 2007 en medeorganisator van dit driejaarlijkse festival voor experimentele muziek en elektrische gitaar. Inmiddels is het festival overgegaan in het jaarlijkse Amsterdam Electric Guitar Heaven.

Hijmans heeft met talloze groten uit de muziekwereld gespeeld, samengewerkt met diverse orkesten en ensembles, prijzen gewonnen en masterclasses gegeven. Ook heeft hij solo platen uitgebracht zoals: ‘Electric Solo!’ (2002) daarna ‘Classsic Electric’ (2004) en verder 'One Hour' (2012).
Zijn nieuwste initiatief is The Grooop, een zogeheten 'online popband', waarin naast musici ook een video game en web developer zittennaast een graphic designer. Onlangs brachten zij de eerste interactieve videoclip uit met de titel: Every Stop en recentelijk hun nieuwe single: Beginner's Luck. Deze is te downloaden via iTunes/AppleMusic, Spotify, Deezer, Napster enz. De bedoeling is dat The Grooop om de zoveel tijd een nieuwe single of videoclip op hun website zet. In juni zal dat zijn: Talkative, waarvan hier al een voorproefje te horen en te zien is.

Vorig jaar treedt Wiek Hijmans op 27 april op tijdens het Koningsdagconcert 2016. Daar speelt hij in aanwezigheid van het koningspaar en prinses Beatrix zijn compositie/improvisatie 'The Grooop'.

Klik hier voor de muziek keuze van Hijmans.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Iedere maand wandelt theoloog en (lied)dichter Sytze de Vries met een gast een uur langs haar of zijn muzikale herinneringen en ervaringen. Zoals de vroegste muzikale herinnering, het zingen op school of in een koor, een lied dat sterk verbonden is met een droevig moment, maar ook muziek die blij maakt. De gasten worden uitgekozen op hun persoonlijke en vaak ook professionele betrokkenheid bij muziek, het kerklied, theater, geloof en kerk. Zo ontstaat een kleur- en klankrijk portret van de hoofdgast.

Terug naar het overzicht…