Hemelse Modder met Sytze de Vries

Hemelse Modder met Sytze de Vries - zondag 25 juni 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt presentator Sytze de Vries predikant en pionier Rebecca Onderstal (1969). Zij komt uit een gelovig gezin, ook haar vader was predikant. Toch was het niet vanzelfsprekend dat zij ook die kant op zou gaan.
Na de studie maatschappij geschiedenis voelde ze dat daar toch haar talent lag en volgde ze de studie theologie. "Ik dacht dat ik hierin toch wel iets te geven had, al was het wel een stap om predikant te worden. Het woord nemen, je verhaal vertellen, daar zag ik tegenop. Hierin moet je je eigen weg vinden." Tijdens haar studie trouwt ze en wordt haar oudste kind geboren.

Als kandidaat gaat ze voor in Wijk bij Duurstede en daar hoort ze van de vacature in Cothen. Ze besluit een open sollicitatie te sturen. Er zijn twee kandidaten en zij wordt het. "Nog nooit had ik in een dorp gewoond. Ik was een echt stadsmeisje. Het voelde meteen goed. Het is fijn om als predikant ook bij het dorp betrokken te worden, zoals bijvoorbeeld bij de Samenloop voor Hoop. Ik heb me altijd gewaardeerd gevoeld. En dan natuurlijk de prachtige plek waar ik mocht wonen. Voor mij was het belangrijk om wortels te krijgen in de lokale gemeenschap, te weten wat er leeft bij de mensen en de verhalen te kennen. Mensen vertrouwen je heel veel toe, mooie en verdrietige dingen. Je komt dicht bij de mensen, het gaat echt ergens over."
Na ruim 15 jaar dorpsdominee in Cothen te zijn geweest, wordt ze begin dit jaar half time predikant in de protestantse gemeente Houten. Daarnaast is ze als missionair predikant werkzaam in Wijk bij Duurstede, binnen en buiten de kerk.
In 2011 start ze met ZIN in Wijk bij Duurstede een plek voor zinzoekers, die in 2013 pioniersplek van de PKN werd. ZIN creëert sinds 2012 een ontmoetingsplek voor het delen van inspiratie en gesprek over zinvol leven. Het is geen gebouw of een instituut; ZIN is waar mensen met hun vragen en hun vertrouwen zijn – op het internet, op het marktplein, in het café, aan de keukentafel.
Een ander initiatief dat is overgenomen vanuit Amsterdam is de Preek van de Leek. Meer of minder bekende Wijkenaren worden uitgenodigd om vanuit hun persoonlijke bevlogenheid en maatschappelijke betrokkenheid een preek te houden waarin ze in gesprek gaan met een bijbelverhaal. Niet de plaatselijke kerk maar het Calypsotheater is hiervoor als locatie gekozen, omdat dat duidelijk maakt dat geloven niet aan de rand van de samenleving hoort, maar middenin het dagelijks leven.
Acht jaar geleden besloten zij en haar partner uit elkaar te gaan. Vooral voor een predikant die in een glazen huis woont een moeilijke keuze, want hoe wordt hier vanuit de gemeente op gereageerd? Over haar echtscheiding schreef ze een boek met de titel: Mooi niet alleen, het complexe en complete leven van een single. In een recensie schreef de journalist Teun-Jan Tabak: "Het geeft een inkijkje in een leven dat opnieuw vorm moet krijgen waarbij een van de belangrijkste constateringen is: 'leven zonder partner betekent voor mij, leven met een gemis, al wil dat niet zeggen dat ik ongelukkig ben'.
Haar belangrijkste boodschap, aldus Tabak: "Leef in verbondenheid met anderen. Liefst met een partner, maar ook met vrienden, familie, collega's, want het kan iedereen overkomen.
De liefde kan uitdoven, de dood komt ertussen of het leven drijft je uit elkaar en dan moet je als single aan de slag."
Naast haar werk als predikant is Rebecca Onderstal is moeder van drie kinderen van wie er twee nog thuis wonen en zorgt voor hen in co-ouderschap.

Klik hier voor de muzieklijst van Rebecca.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Iedere maand wandelt theoloog en (lied)dichter Sytze de Vries met een gast een uur langs haar of zijn muzikale herinneringen en ervaringen. Zoals de vroegste muzikale herinnering, het zingen op school of in een koor, een lied dat sterk verbonden is met een droevig moment, maar ook muziek die blij maakt. De gasten worden uitgekozen op hun persoonlijke en vaak ook professionele betrokkenheid bij muziek, het kerklied, theater, geloof en kerk. Zo ontstaat een kleur- en klankrijk portret van de hoofdgast.

Terug naar het overzicht…