Hemelse Modder met Sytze de Vries

Hemelse Modder met Sytze de Vries - zondag 23 juli 2017, 16:00 uur.

In hemelse Modder ontvangt presentator Sytze de Vries, organist en componist Berry van Berkum (1960). Van Berkum studeert orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem bij Bert Matter en Jacques Hendriks.

Daarna volgt hij interpretatie-cursussen bij Harald Vogel en Louis Thiry en improvisatielessen bij Jan Welmers en Bert van den Brink. Hij behaalt prijzen op internationale orgelconcoursen. Met jazzsaxofonist Gijs Hendriks vormt hij jarenlang een experimenteel duo.
In 2006 verschijnt hun cd Tadadi. Deze cd krijgt lovende recensies in binnen- en buitenland. Verder maakt hij cd-opnamen met muziek van Messiaen, Welmers, Frescobaldi en Bach. Berry van Berkum werkt regelmatig mee aan muziektheatervoorstellingen en kindervoorstellingen, zoals “Alice in Orgelland” en “Help het orgel verzuipt!”. Ook maakt hij naam als improvisator, zowel solistisch als in samenwerking met vooraanstaande jazzmusici.
Zo richt hij in 2013 samen met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas) het nieuwe trio HOT op. Zij experimenteren met nieuw eigen repertoire en spelen op verschillende internationale festivals. Van Berkum experimenteert ook regelmatig met de combinatie orgel en elektronisch gestuurd beeld. Dat heet videomapping, een techniek waarbij je door middel van projectie een gebouw of orgel kunt veranderen in een bewegend beeld. Kijk hier voor een opname in de Saint Sernin Basisliek in Toulouse uit 2015. Ook in Nederland was hiervan een voorbeeld te zien in 2014 in de Sint Stevenskerk in Nijmegen: Litanie voor orgel van Jan Welmers en Air van Johann S. Bach.

Sinds 2012 is Berry van Berkum ook actief als begeleider van “zwijgende” films. Ook is hij werkzaam als componist. Hij schreef al vele opdrachtwerken voor diverse bezettingen. Berry van Berkum is sinds 2011 vaste organist in de Nicolaïkerk te Utrecht. Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan de stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk, organist van de Antonius van Paduakerk en is hij betrokken bij de vespers in de Sint Stevenskerk, beide in Nijmegen.

Klik hier voor de volledige muzieklijst van Berry van Berkum met extra informatie.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Iedere maand wandelt theoloog en (lied)dichter Sytze de Vries met een gast een uur langs haar of zijn muzikale herinneringen en ervaringen. Zoals de vroegste muzikale herinnering, het zingen op school of in een koor, een lied dat sterk verbonden is met een droevig moment, maar ook muziek die blij maakt. De gasten worden uitgekozen op hun persoonlijke en vaak ook professionele betrokkenheid bij muziek, het kerklied, theater, geloof en kerk. Zo ontstaat een kleur- en klankrijk portret van de hoofdgast.

Terug naar het overzicht…