Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 21 mei 2017, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de zesde Zondag van Pasen.
Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum. Verder met medewerking van De Cantorij o.l.v. Philien Schouten.

Ad schrijft over deze dienst: Even niet. Even geen wereldleed en complexe vragen. Even rust en een moment voor jezelf. We snakken er allemaal naar. In de joodse traditie is daar zelfs een speciale dag voor ingericht. Het is de dag van de Sjabbat. Sjabbat betekent letterlijk: staken, ophouden. Het is een dag van ophouden weten.
Maar het ergerlijke is dat nu juist op die Sjabbat dingen aan het licht kunnen komen die we het liefst niet voor waar willen hebben. Ineens kan je door afstand te nemen zomaar helder krijgen hoe afgelopen week een liefdevol broos gebeuren met de grond werd gelijkgemaakt. Of hoe de haat in onze wereld om zich heengrijpt om alles wat kwetsbaar de liefde dient de kop in te drukken.
Daarover gaat het ook in het rafelige hoofdstuk uit het boek Ester. De haat van Haman blijkt duizenden mensen aangestoken te hebben. Ze hebben de messen geslepen om op één dag alle joden om te brengen. Want het kritische verhaal van Mozes moet worden uitgewist.
Wie dat laat gebeuren is even erg als de ergste schurken. Zo denkt dat weesmeisje Ester. Niet het verhaal van de liefde moet worden omgebracht, maar de haat. Een ja! zonder een nee! betekent niets, moet ze gedacht hebben. Het boek Ester sluit af met een grote afrekening. Pas als het kwaad is uitgewist kan er Poerim gevierd worden.
De theoloog Miskotte preekte er met Psalm 92 veelzeggend genoeg over op 9 mei 1945 in De Nieuwe Kerk op de Dam.

Vandaag in deze dienst, voor wie zijn ogen niet wil sluiten voor rafels van het leven en de wereld.

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…