Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 16 juli 2017, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de vierde Zondag van de zomer.
Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum.

De foto rechts: Plaquette aan de voet van de heuvel Areopagus in Athene - Handelingen 17.

Ad schrijft over deze dienst:
De laatste roman van Adriaan van Dis gaat over alleen zijn. De hoofdpersoon doet tal van pogingen om zijn eenzaamheid te doorbreken. Hij koopt een door een Japanse provider aangestuurde robot die in staat is om zich steeds meer aan de hoofdpersoon aan te passen. Het wordt zijn gezelschapsdame die de naam Akiko draagt.
Ze is perfect, doet bijna alles wat hij zegt, alleen bevredigt het de hoofdpersoon uiteindelijk niet. Hij schrijft naar het zogenaamde Brain Team dat achter deze ‘beeldschone’ robot zit:
“Heren, het is me opgevallen dat Akiko is ingesteld op herhaling. Ze slaat op en interpreteert. Ze weet steeds beter wat ik van plan ben, kent mijn gewoonten en kopieert mijn gedrag. Hoewel ze een grotere woordenschat heeft dan ik, neemt ze zelfs mijn vocabulaire over. En ze steelt sinds kort ook mijn grappen. Voor aanpassen geef ik haar een 10! Maar als het om liefde gaat of medeleven blijft ze kil. Ik moet het voorbeeld geven. Maar hoe kan ik geven wat ik mis?" Akiko kan alles behalve liefde geven. En dat is nu net wat de hoofdpersoon mist.

Daarover gaat ook het verhaal van Paulus op de Areopagus. Zijn publiek is buitengewoon gelovig en godsdienstig alleen de goden die zij dienen zijn een soort Akiko's. Helemaal door henzelf geprogrammeerd om het gemis te omzeilen. Het is de mens die tot op de dag van vandaag achter tal van godsdienstige en seculiere goden aanloopt om de eenzaamheid te doorbreken.
Paulus gelooft niet in zo'n God. Hij heeft het over een onkenbare die geen antwoorden geeft op onze vragen of oplossingen biedt voor onze problemen. Een vreemdeling waarin je misschien wel helemaal niet geloven kunt. Maar die, zoals hij zegt, wel in ons gelooft.
Een vreemd, religie-kritisch verhaal waarin alles wordt omgedraaid. Nee, geen Akiko. Maar misschien wel een woord dat ons iets geeft wat we helemaal niet zoeken.

Rechtstreeks vanuit het kerkje van Bloemendaal. Mijn laatste dienst voor de vakantie. Voor wie snakt naar een kleine opschudding...

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20170716.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…