Orgelpunt met Kees Schuurman en Dick Koomans

Orgelpunt met Kees Schuurman en Dick Koomans - zondag 25 juni 2017, 14:30 uur.

Deze Orgelpuntuitzending is in meerdere opzichten bijzonder: Aan het woord komt Dick Koomans, een veelzijdig man, die zowel een uitstekende organist is als een vooraanstaand orgelbouwer en intonateur bij Flentrop Orgelbouw en Orgelrestauratie. Daarvoor reist hij de hele wereld rond en is onlangs nog in Japan geweest voor de aanpak van het Marcussenorgel in het concertgebouw van Tokio. Samen met zijn Japanse vrouw en organiste Yu Nagayama heeft hij daar een aantal opnamen gemaakt die een goed beeld geven van de aanpak.

Vervolgens is te horen The Builders Consort, vier instrumentenbouwers die ook muziek maken. Te horen zijn Mozart en Telemann op het orgel van Wijk aan Zee aangevuld met vioolklanken. Van Bernard Winsemius een driedelige bewerking van Psalm 43, gespeeld op het fraaie Ahrend en Brunzema orgel van de Doopsgezinde kerk in Haarlem, waar Dick Koomans organist is en dat hij ook in onderhoud heeft.

Behalve speler is Dick ook arrangeur van bekende muziek die een nieuwe kleur krijgt, bijvoorbeeld de Musette van Bach. En schrijft ook bewerkingen van bekende melodie├źn, zoals Greensleeves. Dan het orgel van de Katharinenkirche in Hamburg, een groot instrument van 58 registers, dat is herbouwd en voor zover nog pijpwerk aanwezig grondig is aangepakt door Flentrop. Een feest om te horen!

Tenslotte een verborgen parel, het barokorgel uit de Boomkerk in Amsterdam, het orgel waar interviewer Kees Schuurman een van de organisten is.

Van Dick Koomans zult u de komende tijd bovendien meer horen, want hij zal vanaf volgende maand te horen zijn als programmamaker van Orgelpuntuitzendingen. Hij vertelt over zijn aanpak, die een beetje anders zal zijn dan u gewend bent. Luisteren dus!

Op de foto Dick Koomans.

Algemene programma informatie:

Muzikale reis door de wereld van orgels

Terug naar het overzicht…