Uit Daan's platenkoffer

Uit Daan's platenkoffer - zondag 26 februari 2017, 13:30 uur.

Vandaag in het thema: over wat Friesland qua muziek te bieden heeft.

De langst bestaande bevolkingsgroep in Nederland. De Friezen. In de provincie zelf zo’n 600.000. Buiten de provincie ruim 50.000 voornamelijk in Duitsland wonend en taalverwant met onze provinciebewoners.

In dit programma liedjes en muziek betrekking hebbend alleen op deze provincie. Een greep in een tijdspanne van een uur over de kenmerkende historie, typisch Friese sporten. Wellicht komt op deze Carnavalszondag prins Carnaval om de hoek kijken. Varend Friesland binnengekomen en met een varend vaarwel wordt Friesland verlaten.

Friesland met de soms zo verrassende kerkjes her en der over de provincie verspreid. Met op een enkele plek een klokkenstoel dat ook in een lied van dit programma wordt bezongen. Afkomstig uit het in het oosten van Friesland gelegen Wynjeterp dat ik ook in dit programma betrokken heb. Klik hier voor meer info.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: daansplatenkoffer@radiobloemendaal.nl.

In de twintigste eeuw is er ontzettend veel muziek gemaakt vooral door de opkomst van de vinylplaat, later de taperecorder en het cassettebandje, gevolgd door de CD en andere digitale geluidsdragers. In het verlengde daarvan ontstonden duizenden radiostations over de hele wereld die 24 uur per dag, 7 dagen in de week de meest uiteenlopende muziek uitzenden. Toch is ook veel muziek in de vergetelheid geraakt, zijn zeldzame opnames in het archief terecht gekomen en onbekende zangers, zangeressen en muziekgroepjes uit het gehoor verdwenen. Daan Molenaar heeft in zijn leven een paar duizend platen en opnamen verzameld waarvan de meeste ten onrechte nooit meer uitgezonden worden. 'Uit Daan's platenkoffer' wil dat soort muziek onder het stof vandaan halen en luisteraars verrassen met muziek uit hun jeugd of muziek die zij nog nooit gehoord hebben maar die wel aanspreekt.

Terug naar het overzicht…