Uit Daan's platenkoffer

Uit Daan's platenkoffer - zondag 26 maart 2017, 13:30 uur.

Voor deze illustere, afgelopen maandag eeuwelinge geworden, zangeres kan ik mijn platenkoffer niet gesloten houden. Begonnen bij diverse Britse dansorkesten in de dertiger jaren. Vooral populair geworden door haar sociale betrokkenheid bij de Britse militairen die ze begin veertiger jaren met soms gevaar voor eigen leven in het Aziatische oorlogsgebied bezocht. Tijdens de oorlogsjaren ontstonden de liedjes die later zouden uitgroeien tot haar meest populaire evergreens.

Maar na de oorlogsjaren bleef deze zangeres Vera Lynn niet op haar lauweren rusten en liet ze zich af en toe niet onbetuigd. Enkele keren trad ze ook in Nederland op waarvan in dit programma ook iets daarvan te beluisteren is.
Luister en kijk hier.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: daansplatenkoffer@radiobloemendaal.nl.

In de twintigste eeuw is er ontzettend veel muziek gemaakt vooral door de opkomst van de vinylplaat, later de taperecorder en het cassettebandje, gevolgd door de CD en andere digitale geluidsdragers. In het verlengde daarvan ontstonden duizenden radiostations over de hele wereld die 24 uur per dag, 7 dagen in de week de meest uiteenlopende muziek uitzenden. Toch is ook veel muziek in de vergetelheid geraakt, zijn zeldzame opnames in het archief terecht gekomen en onbekende zangers, zangeressen en muziekgroepjes uit het gehoor verdwenen. Daan Molenaar heeft in zijn leven een paar duizend platen en opnamen verzameld waarvan de meeste ten onrechte nooit meer uitgezonden worden. 'Uit Daan's platenkoffer' wil dat soort muziek onder het stof vandaan halen en luisteraars verrassen met muziek uit hun jeugd of muziek die zij nog nooit gehoord hebben maar die wel aanspreekt.

Terug naar het overzicht…