Dominee en schrijver Claartje Kruijff lanceert hier en op de verschillende platforms haar eerste podcast aflevering van de serie "In Gesprek met Claartje", een productie van Radio Bloemendaal.
Aflevering 1: Introductie. Het bijbeltje van grootmoeder luistert u hier.
In de eerste aflevering vertelt ze hoe haar zoektocht naar wat "kwetsbaarheid" betekent, begon met een kwetsbaar oud boekje, gebonden in raffia, en met lieflijke bloemen op de kaft. De binnenkant vertelt echter een keihard verhaal: dat van Claartje's grootmoeder als prisoner of war.
De oma van Claartje mocht in het jappenkamp waar ze gevangen zat niet samenkomen met haar medegevangenen. Maar toch slaagden deze vrouwen erin om, ieder van achter een eigen boom, elkaar moed in te spreken. Waar haalden zij hun kracht vandaan? Driekwart eeuw later vraagt Claartje zich af, of ze iets kan leren van de levenshouding van haar grootouders - en wat haar eigen ankerpunten zijn.
Het blijkt het startpunt van een zoektocht, die ook na publicatie van haar boek 'Stevig staan in een kwetsbare wereld' nog niet ten einde is.
Aflevering 2: Het rode knoopje van Johannes Klabbers luistert u hier.
In een goed gesprek wordt er gepraat, maar vooral geluisterd. En als het je vak, je roeping, je ambt is om er te zijn voor anderen, wordt het nóg belangrijker dat je snapt wat dat 'luisteren' eigenlijk inhoudt. Als dominee en psycholoog weet Claartje Kruijff dit als geen ander. In gesprek met geestelijk verzorger Johannes Klabbers, die zijn grootste lessen in luisteren leerde op een Australische ziekenhuisafdeling oncologie, tast ze de grenzen af van het professioneel luisteren. Het doet haar meer dan ze dacht, luister maar. En: wat vertelt een rood knoopje ons eigenlijk?