Klaas stopt, Annemiek komt

Door Radio Bloemendaal

Afscheid

Hij was er vanaf de allereerste uitzending bij en heeft als presentator het programma Hemelse Modder mede gezicht gegeven. Klaas Vos. Nu, anderhalf jaar later, moet hij daarmee stoppen omdat hij met zijn vele verschillende werkzaamheden overbelast is geraakt. Hij was en is een duizendpoot van vele markten thuis. Geboren in 1949 in het vissers- en boerendorp Huizen waar de lucht nog altijd gedomineerd wordt door de streng orthodoxe wolken van de Nederlands Hervormde Kerk. Ondanks die beklemmende atmosfeer en met de bevoegdheid voor onderwijzer op zak, is het toch de theologie die Vos trekt. In 1980 doet hij intrede in de Hervormde Gemeente van Vreeland, maar legt zijn ambt daar ruim een jaar later al weer neer. Hij is eindelijk uit de kast gekomen, scheidt van zijn vrouw en besluit een heel nieuw leven te beginnen. Daar hoort ook een afscheid van God en de kerk bij waarna talloze baantjes volgen: reisleider bij OAD, schrijvende inside fan van Ajax en vervolgens de VPRO-radio waar hij talloze reportages maakt. Tot 2007, dan blijkt dat hij wel van God los is, maar God nog niet klaar is met hem. Vos komt in aanraking met de Thomaskerk in Amsterdam en gaat aan de slag bij de Stichting Zingeving Zuidas, initiatief van de gedreven predikant Ad van Nieuwpoort. Als deze enige tijd later dorpsdominee wordt in Bloemendaal, brengt hij Vos in contact met Radio Bloemendaal.

Klaas Vos is inmiddels predikant geworden in Woensdrecht, maar grijpt de kans om weer achter zijn oude liefde de microfoon te kruipen met beide handen aan. Het programma dat hij samen met dichter-predikant Sytze de Vries gaat presenteren geeft hij de titel: Hemelse Modder. Twee programma's op de zondag per maand verzorgt Vos waarin hij een zelfgekozen hoofdgast één uur lang interviewt en tussendoor muziek van de gast draait. Illustere landgenoten passeren de revue: Frits Abrahams, Hans Achterhuis, Willem Vissers, Dieuwertje Blok e.a. Maar er zijn ook thema-uitzendingen die Vos helemaal zelf vult over Gerard Reve, Nescio, Achterberg of over Sint Nicolaas, Sint Maarten, Valentijnsdag enz. Echter, afgelopen december blijkt de vermaarde Radio 4- presentator Hans Haffmans de laatste gast die Vos in de studio zal ontvangen. Zijn gezondheid moet de voorrang krijgen en voor de zoveelste keer gaat Klaas Vos zijn leven een nieuwe wending geven, want ook zijn predikantschap in Woensdrecht legt hij binnenkort neer en keert dan noordwaarts richting de stad waar hij zoveel herinneringen heeft liggen: Amsterdam. De medewerkers van Radio Bloemendaal wensen hem daar een mooie toekomst toe en wie Klaas Vos wil blijven volgen kan dat via zijn website.

Welkom

Hoe jammer het vertrek van Klaas Vos bij Radio Bloemendaal ook is, hij wordt vanaf februari eminent vervangen door radio- en televisieprogrammamaker Annemiek Schrijver (1964). Zij was al eens te gast bij Klaas Vos in Hemelse Modder, dus de overgang naar de stoel van presentator zal voor haar niet meer zijn dan twee meter. Interviewen is Schrijvers grote passie. Zij laat zich daarbij graag leiden door het voor haar inspirerende adagium van kerkvader Augustinus: ‘Eert in elkander God.’ Ondanks dat zij opgroeide in het strenge milieu van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, waar het Woord (met een hoofdletter) centraal staat, wordt zij al jong gegrepen door de muziek.

Ze doorloopt het conservatorium in Hilversum, waar zij de opleiding schoolmuziek volgt. Daarna geeft ze in Barneveld acht jaar muziektherapie aan mensen met een verstandelijke beperking. In de tussentijd geeft zij ook muziekles aan geriatrische patiënten. Bach is haar favoriete componist en ze houdt het meest van orgelmuziek. Vervolgens gaat Schrijver aan de slag bij Radio 4, haar eerste grote en blijvende liefde, waar ze na haar vijftigste nu weer is teruggekeerd. Al gauw maakt ze talloze afleveringen voor Damokles, de radio-documentaire-serie van de KRO. Met haar ‘Vrouwenvluchtheuvel’ wint ze daar de ADO-Mediaprijs. Tevens presenteert ze NCRV-radioprogramma’s als Plein Publiek, Muziek Vandaag, Volgspot, Passie en Nachtlicht. Haar televisieloopbaan begint met de reeks Copyright Mens. Daarna presenteert ze voor de IKON o.a. Het Vermoeden, IKON-live, Alziend Oog en De Nachtzoen. Ook schrijft ze diverse boeken, waaronder Rachab, Verlicht mijn nacht, Mijmeringen van een stadse pelgrim, Ik geloof het wel, en Verlicht en verlost. Momenteel is ze columniste voor de NCRV-gids. Annemiek Schrijver treedt ook op met het geven van lezingen, workshops en als dagvoorzitter. Op haar website houdt zij regelmatig een blog bij en zijn haar veelvuldige tweets te lezen. Vanzelfsprekend is Schrijver ook actief op haar eigen Facebookpagina. Haar eerste uitzending in Hemelse Modder zal te horen zijn op zondagmiddag 12 februari om vier uur waarin zij de schrijver Jan Brokken ontvangt.

Terug naar overzicht…