Jurgen Maas
Jurgen Maas (Gaanderen, 1968) is sinds 2013 zelfstandig uitgever. Met zijn in Amsterdam gevestigde "Uitgeverij Jurgen Maas" richt hij zich voornamelijk op fictie en non-fictie over en vanuit het Midden-Oosten en Noord Afrika en over de multiculturele samenleving in meer algemene zin. Hij publiceert onder andere werk van schrijvers als Linda Polman, bekend van haar boek: "De crisiskaravaan", Monique Samuel die als genderqueer besluit om voortaan als man, als 'Mounir Samuel' door het leven te gaan, oorlogsverslaggever Judit Neurink en de Irakees-Nederlandse schrijver Rodaan Al Galidi. De laatste krijgt in 2016 landelijke bekendheid met zijn boek: "Hoe ik talent voor het leven kreeg", over de negen jaar die hij in een AZC zat en dat in 2020 als theatervoorstelling op de planken wordt gebracht.
De uitgeverij brengt ook de zogeheten Berberbibliotheek uit, bestaande uit een tiental nog niet in het Nederlands verschenen klassiekers van auteurs met een Berberachtergrond. Het gaat hier om een multimediaal project.
Jurgen Maas studeerde Journalistiek in Kampen/Zwolle en Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en is jarenlang hoofdredacteur van de Midden-Oostentijdschriften Soera en ZemZem. Dertien jaar lang werkt hij als verslaggever/presentator/eindredacteur bij IKON- radio, o.a. voor programma’s als De Andere Wereld en OBA Live. Naast het live-presenteren kijkt hij met de meeste voldoening terug op de serie ‘Brief aan mijn jongere ik’, waarin prominente Nederlanders gevraagd wordt een brief aan zichzelf te schrijven als 19-jarige, met de vraag: heeft het leven gebracht wat hij of zij ervan verwachtte? Jurgen Maas maakte onder andere opmerkelijke afleveringen met journalist Anil Ramdas en dichter Wim Brands.
Jurgen vertrekt in 2013 bij de IKON onder andere vanwege het zwaard van Damocles dat hangt boven de kleine omroepen en niet lang daarna ook valt, inclusief de opheffing van de IKON. Voor Jurgen gaat het zowel bij radio als bij het uitgeven van boeken om het vertellen van een verhaal.