De net-gepensioneerde psychiater Glenn Helberg (1955) verruilt als student zijn geboorteplaats Curaçao voor Nederland om geneeskunde te studeren. Daarna werkt hij korte tijd als huisarts en als arts-assistent in de psychiatrie om vervolgens definitief naar Nederland terug te keren voor zijn specialisatie kinder- en jeugdpsychiatrie. Naast zijn werk zet hij zich in voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen. Zo is hij o. a. voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens. Voor die nevenwerkzaamheden wordt hij in 2013 koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Transculturele psychiatrie
Naast de westerse psychiatrie verdiept Helberg zich ook in de psychiatrie binnen niet-westerse culturen. Daartoe richt hij in 2014 het Expertisecentrum Transculturele Psychiatrie in Amsterdam op. Dat gaat uit van het principe dat iedereen in een systeem leeft en een relatie tot één of meerdere culturen heeft – óók de witte Nederlander. Van de laatste wordt de cultuur normaliter als maatstaf genomen en deze wordt dus niet bevraagd of getoetst, zelfs al is helemaal niet gezegd dat de cliënt er een prettige verhouding mee heeft. De therapie heeft uiteindelijk tot doel mensen in hun context en cultuur tot hun volledige individuele 'zijn' en kracht te brengen.
Jesu meine Freude
Helberg is opgegroeid met de christelijke religie. "Ik was een klein jongetje dat in de kerk vol vertrouwen liederen zong over dezelfde onderwerpen als bij Bach: 'Niets is mij dierbaarder dan U,
U bent mijn vreugde'", aldus Helberg. "Maar dan word je ouder, je hebt een lichaam en ervaart van alles, vooral liefde. Maar dan vraagt het kind zich af: waarom heb ik al die mogelijkheden gekregen, als ik alleen Jezus moet zien? En waarom wordt wat je met je lichaam doet als zondig ervaren? En de oudere man denkt na over de rol van God. Heeft hij me echt beschermd tegen alle stormen? Het kleine jongetje geloofde dat, maar de oude man kijkt er nu anders naar. Moeten we de bescherming en de veiligheid alleen maar bij Jezus halen? Is het niet beter om die in onszelf te vinden?”
Zomergasten
In 2017 staat Glenn Helberg centraal in het drie uur durende tv-programma Zomergasten. Daarin spreekt Helberg openhartig over zijn homoseksualiteit, over zijn vroegere droom om artiest te worden, hij zingt 'What a wonderful world' en danst tot slot met presentator Janine Abbring een foxtrot op het dak van de caravan dat het decor voor het gesprek vormt. Zijn keuzefilm die avond is: Selma (2014) de eerste grote speelfilm over het leven van Martin Luther King (1929-1968). Centraal staat de monumentale protestmars van Selma naar Montgomery in 1965, waarin Afro-Amerikaanse burgers opkomen voor gelijke rechten.
Muzieklijst van Glenn Helberg.