Direct naar de preek? Klik dan hier.
Rechtstreekse registratie vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de tweede Zondag na Trinitatis . Vanwege het COVID-19 virus zal er om 10 uur géén fysieke kerkdienst plaatsvinden in de Dorpskerk maar een met een beperkt aantal bezoekers. Wel is er een live registratie van de dienst.
Op de vleugel hoort u Cees Verschoor verder met medewerking van solist Matthijs Mesdag.
Het verhaal gaat dat de schilder Henri Matisse toen hij ziek werd en hij niet meer in zijn tuin kon wandelen zelf maar zijn eigen tuin creëerde in zijn appartement in Nice-Cimiez. Hij liet zijn verpleegkundige de door hem uitgeknipte en geschilderde tuin met zwembad en al ophangen in zijn huiskamer. Beter dan ooit woonde hij nu, ondanks alle gemis, in zijn tuin met zijn favoriete bloemen die nooit uitgebloeid raakten. Deze verbeelding gaf hem de kracht overeind te blijven.
Het grote Bijbelse visioen van een andere, betere en menselijker wereld zit ook vol verbeeldingskracht. In het laatste Bijbelboek horen we hoe de ziener Johannes te midden van de puinhopen droomt van een hemels Jeruzalem dat op aarde neerdaalt. Van het oude Jeruzalem is niets meer over. Totaal leeggeroofd en bezet door het Romeinse Keizerrijk. Als je in dat rijk niet knielt voor de oppermachtige Keizer gaat je kop eraf. De volgelingen van de joodse Jezus worden niet voor niets atheïsten genoemd. Hun verzet tegen de religieuze bestaande orde wordt niet getolereerd. En dat is precies wat Johannes in zijn visioenen ontmaskert. Aan de buitenkant ziet dat Rijk er prachtig uit, maar als even achter de façades kijkt zie je de angst in de ogen van de mensen. Het Beest regeert, zo roept de apostel. Maar te midden van de bloedbaden ziet hij ineens iets anders. En dat is die stad van de vrede. Hij trekt hem als het ware naar zich toe, zoals Matisse zijn eigen tuin creëerde.
En wat zien we dan? Hij ziet wat ook Martin Luther King op de been hield in zijn protest tegen rassenhaat. Hij ziet een stad waarin iedereen welkom is. Een stad met twaalf open poorten die nooit meer iemand zullen uitsluiten. En op die poorten staan namen. Namen van mensen die staan voor dat grote bevrijdingsverhaal van Tora. En die samenleving die daar uit de hemel komt, is niet langer meer gebaseerd op de fundamenten van een schuldige geschiedenis, maar gebouwd op het verhaal van ‘de liefde sterker dan de dood’. Een en al licht is het in die stad. De duisternis is definitief uitgeschakeld.
Dat visioen naar ons toe trekken opdat het effect heeft op wat we doen en wat we zeggen. Dáár gaat het om. Een visioen dat alle macht toekent aan een geslacht lammetje. Beeld van uiterste kwetsbaarheid. En weten dat het Beest van haat, uitsluiting en onrecht altijd aan het kortste eind trekt. Aan dat visioen willen wij ons laven in deze dienst. Opdat we niet zomaar weer terugvallen in een oud normaal…
Vandaag is de collecte bestemd voor KiA Noodhulp Coronaslachtoffers wereldwijd. Een gift kunt u storten op IBAN: NL89ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie Utrecht o.v.v. Noodhulp coronaslachtoffers. De tweede collecte is voor de kerk.
U kunt nu ook via de app Givt meedoen aan de collecte van de kerkdienst.
Weten hoe? Klik hier. Ongeveer halverwege het artikel staat uitgelegd hoe het werkt voor u als luisteraar via Radio Bloemendaal.
De afbeelding rechts boven is van Max Beckmann (1884 - 1950).
liturgie website 21-06-2020 AvN.pdf
Naar het uitzendingen overzicht