Deze zomer kunnen we maar beperkt op reis. De kerkreisjes gaan niet door, de Rooseveltweek is afgezegd. De afgelopen jaren organiseerden we in de zomermaanden zomeractiviteiten en ook die gaan nu niet door. Maar we gaan tóch op reis.
Bekijk tijdens het luisteren hier de foto's van deze reis.
Juup neemt u graag mee op reis. Virtueel, dat wil zeggen dat we in gedachten op reis gaan. Met teksten, muziek en beelden. Op onze vierde reis gaan we naar Engeland met Hendrik VIII.
We komen aan met de boot in Dover en reizen door naar Canterbury (foto midden). Daar bezoeken we de overblijfselen van de Augustinusabdij. Die abdij is rond het jaar 600 gesticht door Augustinus, de bisschop die vanuit Rome naar Engeland was gestuurd om het eiland te herkerstenen. Augustinus wordt de eerste aartsbisschop van Engeland. We brengen ook een bezoek aan St. Martin’s church. Waarschijnlijk is het kerkje al in 596 gebouwd met nog aanwezige stenen van Romeinse bouwwerken, meldt een in de kerk verkrijgbaar boekje over de historie van het gebouw.
We reizen door naar Hampton court (foto onder), even buiten Londen. Sinds 1514 het eigendom van kardinaal Wolsey. Hij schenkt het paleis met de omringende tuinen aan Hendrik VIII. Waarom? Om zijn hachje te redden, omdat het hem niet is gelukt om de goedkeuring van de paus te krijgen om zijn huwelijk met Catharina van Aragon te ontbinden. Uiteindelijk zal Hendrik VIII zonder toestemming van de paus scheiden en dat leidt ook tot een scheiding van de Rooms-Katholieke kerk in Engeland en het begin van de Church of England. Hendrik VIII laat het paleis uitbreiden naar de smaak van zijn tweede echtgenote Anna Boleyn. En hier in Hampton Court baart Jane Seymour, Hendrik’ s derde vrouw, in 1537 de langverwachte zoon. Edward.
Op 24 juli 1550 verleent Edward VI bij koninklijk charter aan de Nederlanders en andere vreemdelingen vrijheid van godsdienst, vrijheid om in eigen taal en volgens hun eigen liturgie eredienst te houden. Edward was ook nog zo goed om aan de Nederlanders een leegstaand kerkgebouw te schenken. Het kerkgebouw van het voormalige klooster van de Augustijner monniken uit 1250, de Austin Friars. De protestantse geloofsleerlingen mogen hun kerk besturen zonder inmenging van de overheid. We bezoeken de Nederlandse kerk in Londen. In een klein straatje achter London Wall: Austin Friars. De kerk is in de tweede wereldoorlog plat gebombardeerd, maar na de oorlog is er een nieuwe kerk op dezelfde plek gebouwd.
Lees hier de nieuwsbrief.
Wilt u per e-mail een korte samenvatting ontvangen met daarbij de foto’s van de reis, meldt u zich dan hier aan.