zondag 16 januari 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

“César Franck en tijdgenoten”

2022 is het 200ste geboortejaar van César Franck. In Orgelpunt van 16 januari stelt Bert Wisgerhof deze belangrijke componist en zijn tijdgenoten centraal.

Franck is de schepper van de symfonische orgelkunst, componeerde de eerste orgelsymfonie, het “Grande Pièce symphonique”. Zijn invloed op tijdgenoten en leerlingen was enorm, evenals zijn betekenis voor de ontwikkeling van het Franse symfonische orgeltype.

De uitzending begint met een opname horen van de organist Jean Langlais , die als geen ander de traditie van Franck heeft ontvangen en doorgegeven. Hij bespeelt daarbij het orgel van de
Ste.-Clotilde in Parijs, waar zowel Franck als Langlais lange tijd organist waren. Dit orgel (foto midden) is gebouwd door de orgelbouwer Cavaillé-Coll, bij uitstek de schepper van het Franse symfonische orgel. Overigens is uitgerekend dit instrument in latere tijd steeds waar aangepast aan nieuwe inzichten.

De uitzending bevat verder muziek van Francks tijdgenoten Alkan, Chauvet, Lefébure-Wély, Dubois en Saint-Saëns.

Aan het slot klinkt opnieuw muziek van de “maître angélique”, zoals César Franck wel werd genoemd. De organist Dominique Sauer speelt Francks “Offertoire” op het kleine Cavaillé-Coll/Mutin-orgel in de Dom van Osnabrück.