zondag 30 januair 2022

Orgelpunt door Kees Schuurman

In deze uitzending van Orgelpunt heeft Kees Schuurman als gast musicus en organist Henk van Zonneveld. Van Zonneveld (foto boven) ging het waagstuk aan om de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach niet op klavecimbel te spelen, waarvoor ze geschreven zijn, maar op orgel. De Goldbergvariaties zijn 30 ingenieuze variaties op een ariathema, dat aan de variaties vooraf gaat en ermee wordt besloten.

Op orgel zijn er natuurlijk meer mogelijkheden om in de klank en sterkte te variëren. Maar het vraagt ook om kleine aanpassingen van het origineel. Dat is, zeker met muziek van Bach altijd een heikel gegeven. Maar Henk van Zonneveld doet dat met ingehouden accuratesse en creativiteit. Bach deed dat met eigen en andere muziek trouwens zelf ook, dus Henk staat daarmee in een goede traditie.

Verrassend is verder dat Henk van Zonneveld heeft gekozen voor een groot orgel in een grote kerk, het Moreau-orgel (foto midden) van de Grote Kerk van Gouda, de langste kerk van Nederland. En dat klinkt overtuigend en fraai in de akoestiek van die kerk. In de toelichting geeft Henk verantwoording van zijn keuzes. In deze uitzending zijn de openingsaria en een aantal van die variaties te horen.

Daarnaast laat Henk van Zonneveld ook nog een aantal stukken horen van andere cd’s die hij heeft gemaakt, bijvoorbeeld op diverse orgels in kerken in Hilversum, de plaats waar hij werkt. Kortom: weer een boeiende en afwisselende uitzending.

De cd’s van Henk van Zonneveld zijn via zijn website te bestellen.