zondag 27 februari 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

“Een eeuw Engelse orgelcultuur, hommage aan Roger Fisher en Francis Jackson”.

In deze uitzending van Orgelpunt stelt presentator Bert Wisgerhof het Engelse kathedraalorgel centraal. Deze vaak grote orgels hebben een enorm dynamisch bereik, van uiterst zacht tot imposant luid. Hun belangrijkste functie is de ondersteuning van de anglicaanse liturgie en haar rijke koorcultuur.

De uitzending is bovendien een eerbetoon aan twee onlangs overleden Engelse kathedraalorganisten: Roger Fisher van de kathedraal in Chester werd 84 jaar, zijn collega Francis Jackson (foto midden) van York Minster (foto onder), die ook veel componeerde, werd 104 jaar.

Daarom klinken in de uitzending de orgels van de kathedraal van Chester en van York Minster, bovendien van het betrekkelijk kleine orgel van Castle Howard. Enkele koorwerken, van Jackson en Kenneth Leighton wisselen de orgelmuziek af en kleuren het beeld van de Britse kerkmuziek uit de voorbije eeuw verder in.