zondag 6 maart 2022

Uit Daan’s platenkoffer

Daan neemt ons in deze uitzending mee naar Ierland. Hij doet een greep uit de vele liedjes en melodietjes uit en over Ierland. Het programma begint met zangeres Conny Vink, die ons uitnodigt voor een nadere kennismaking met Ierland.

 

De eeuwenlange overheersing van Engeland en de zucht naar onafhankelijkheid klinkt door in sommige liederen. Maar ook het Éngelse Noord-Ierland waar de legers van de protestantse koning-stadhouder Willem III van Oranje-Nassau de legers van zijn Roomse schoonvader Jacobus II op 11 juli 1690 in de slag van de Boyne versloegen, wordt bezongen.

Daan laat melodieën en liedjes over Ierland horen uit Duitsland, Frankrijk en Engeland. Maar ook liedjes uit Ierland zelf over het noordelijk gelegen Mourne gebergte, het zuidelijk gelegen Blarney Castle met de ontelbare malen gekuste steen die geluk zou brengen en de toeristenplaats Killarney.

We kunnen luisteren naar muziek van de penny-whistle uit het afgelegen Connemara gebied (foto midden). De pennie-whistle is een in vroegere tijden veelvuldig gebruikt fluitje. Het zou oorspronkelijk bedoeld zijn om – zoals de naam al zegt – pennies te vergaren voor elk gespeeld liedje. Tenslotte de Ierse zangeres Enya met een passend sfeervol besluit zoals men dat alleen in Ierland gewend zou zijn.

Een voorproefje?