zondag 27 maart 2022

Orgelpunt door Dick Koomans

Deze aflevering van Orgelpunt staat in het teken van een orgelcomponist die we allemaal kennen: César Franck (foto boven). De jonge Franck werd organist ondanks dat zijn vader hem liever zag schitteren als concertpianist. Zijn liefde voor het instrument orgel was zelfs zó groot, dat hij volledig brak met zijn vader. En toevallig is het ook nog eens ‘César Franck-jaar’. De componist werd in het jaar 1822 geboren, dus precies 200 jaar geleden.

Frank’s orgelwerken nemen een bescheiden maar belangrijke plaats in binnen zijn oeuvre. Tot op het laatst van zijn leven bleef hij voor orgel componeren. Bijvoorbeeld de ‘Trois Chorales’. We gaan het Tweede Choral horen, uitgevoerd door Daniel Nunes op het orgel van de Mozes en Aäron kerk in Amsterdam.

Behalve voor orgel schreef Franck voor Orkest, Koor, Piano en ook Harmonium.
We horen twee nogal verschillende uitvoeringen van ‘Prélude, Fugue et variation’. Eerst uitgevoerd door Peter Ledaine op het Pierre Schijven orgel van de Petrus en Paulus kerk in Oostende en daarna door Joris Verdin op Harmonium en Jos van Immerseel op piano.

Franck was in de eerste plaats organist en dit klinkt door in al zijn werken. Dit is goed te horen in Franck’s Symphonie in d voor orkest. De thematische verwantschap met het Grande Pièce Symphonique, geschreven voor orgel, is evident. We luisteren naar een uitvoering op het orgel van de St. Paul’s Cathedral in Londen, door organist Simon Johnson, die tevens de bewerking maakte.