zondag 10 april 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

In deze Orgelpunt staat de organist en componist Jan Welmers (foto boven) centraal, die op 7 maart overleed. Zijn betekenis voor de orgelkunst gedurende meer dan een halve eeuw is enorm. Als docent aan het Utrechts Conservatorium leidde hij een hele generatie organisten op.

In binnen- en buitenland werd hij bekend door zijn vele composities voor orgel. Presentator Bert Wisgerhof laat enkele zeldzame opnamen van de organist Welmers horen. Daarnaast geeft hij ruime aandacht aan zijn composities. Aanvankelijk was daarin de invloed van Welmers’ leermeesters Cor Kee en Kees van Baaren te horen. Later werd de invloed van de minimal music dominant, o.a. Philip Glass.

Een inspiratiebron die Welmers nooit losliet is het kerklied, speciaal de Geneefse psalmen. Opnamen van Welmers’ muziek, vertolkt door zijn leerlingen Jan Hage en Wout van Andel en door Rijk Jansen, zijn in de uitzending te horen.

Het orgel op de foto rechts staat in de St. Stevenskerk van Nijmegen.