zondag 1 mei 2022

Uit Daan’s platenkoffer

Het onderwerp vandaag is fluiten.

Daan Molenaar laat u genieten van het fluittalent van de in Kenia geboren Britse zanger en songwriter Roger Whittaker. Zijn grootste bekendheid genoot Whittaker in de 60-er en 70-er jaren. Niet alleen zijn zang maar ook zijn fluittalent. Zijn manier van fluiten van vaak bestaande en bekende melodieën uit diverse werelddelen van onze aardbol fungeert als rode draad te midden van de overige nummers.

Fluit melodieën uit diverse delen van de wereld keren met een zekere regelmaat terug. Aan het begin van dit programma een opname gemaakt in 1938 van een gelegenheidstrio, muzikanten van de toen populaire Nederlandse muziekband De Ramblers. Ze wagen zich alle drie aan een tonette, een fluit met beperkte mogelijkheden, met het nummer “Flip de fluiter”. Tussen wat Roger Whittaker ten gehore brengt ook nummers waarbij het fluiten als muzikale decoratie dient. Dus geen fluitconcerten van bekende componisten uit het klassieke genre maar zoveel mogelijk muziek zonder fluitinstrument.

Daarnaast kunt u luisteren naar een opname uit het begin van de vorige eeuw, die de hondenbezitter wel moet aanspreken. En de vooral in de vijftiger jaren bekende kunstfluiter Jan Tromp laat van zich horen. Afwisselende situaties van meestal aan het voorjaar gerelateerde geluid wat er allemaal uit de platenkoffer tevoorschijn komt.