zondag 8 mei 2022

Orgelpunt door Dick Koomans

Er zijn van die opnamen die op het moment dat ze uitkomen eigenlijk meteen al legendarisch zijn. Zo ook de onlangs her-uitgebrachte opname met werken van Max Reger (afbeelding boven), gespeeld door Anton Heiller op het Marcussen orgel in de dom van Linz (afbeelding rechts). Voeg daarbij het feit dat deze opname pas 50 jaar (!) na de oorspronkelijke release-datum is heruitgebracht, dan is dat haast dubbel legendarisch te noemen.

In deze uitzending staat de muziek van Max Reger én de opname van Anton Heiller centraal. Presentator Dick Koomans bespreekt vooraf aan het orgel met vele praktische voorbeelden de Fantasie en Fuga in d, opus 135b.

Verder is te horen de fantasie over het koraal ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ opus 52. Twee van dergelijke stevige en veeleisende stukken muziek in één uitzending komt niet vaak voor, dus ga er maar eens goed voor zitten. Er zal heel veel moois te beleven zijn. Een uitgelezen kans om de muziek van Reger beter te leren kennen.

In de uitzending wordt verwezen naar dit artikel van Marcel Punt.