zondag 22 mei 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Presentator Bert Wisgerhof laat in dit programma zijn keuze uit orgelmuziek voor de tijd van Pasen tot Pinksteren horen. Vooral komt er muziek uit de 20ste eeuw aan bod, maar ook van Bach.

Aan het begin een historische opname van het Te Deum van Jean Langlais, gespeeld door de componist op het Müller-orgel van de Bavokerk in Haarlem.

Van Olivier Messiaen klinkt een deel uit zijn cyclus “l’Ascension”, vertolkt door organist Olivier Latry op het orgel van de Parijse Notre-Dame.

De blinde organist Helmut Walcha (foto midden) was in het midden van de vorige eeuw een bekende Bach-vertolker. Bovendien componeerde hij veel. Drie van zijn koraalbewerkingen op paas- en pinksterliederen worden gespeeld door de Amerikaanse organist Delbert Disselhorst. Deze bespeelt daarbij het Brombaugh-orgel in Springfield.

De Duitse organist Peter Kofler is doende het complete orgelwerk van Bach voor cd op te nemen. Hij gebruikt daarvoor een nieuw instrument, het Rieger-orgel van de Jezuïetenkerk in München (foto onder). Twee bewerkingen op pinksterliederen van Bach zijn uit deze opnamen gekozen.

Variaties op een paaslied van de Belgische componist en organist Flor Peeters worden gespeeld door organist Henk Galenkamp op het Eule-orgel van de Dom in Zwickau.

De uitzending besluit met een historische opname van Duruflé’s variatie op het “Veni Creator”, zoals in 1993 door Bert Matter gespeeld op het toen nog niet gerestaureerde Bader-orgel van de Walburgiskerk in Zutphen.