zondag 3 juli 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Luister deze aflevering hier terug:

“Een meester orgelmaker uit Friesland”.

In deze aflevering zet presentator Bert Wisgerhof de Friese orgelmaker Johann Michael Schwartzburg in het zonnetje. Hij was een leerling van de orgelbouwer Christiaan Müller, die de beroemde orgels in de Bavokerk van Haarlem en de Jacobijnerkerk in Leeuwarden maakte. Bij de bouw van dat laatste orgel was Schwartzburg knecht bij hem. Na voltooiing van dit orgel in 1727 bleef Schwartzburg in Leeuwarden en ging zelfstandig als orgelmaker verder.

Hij maakte tussen 1730 en 1740 maar vijf nieuwe orgels, alle in Friesland. Daarvan bestaan er nog vier. Ze staan in Wolvega (foto boven), Burgwerd, Morra en in Leeuwarden, Die orgels zijn ware meesterwerken, ook al zijn ze niet groot. De klank is kleurrijk en briljant. In de uitzending horen we opnamen van deze orgels met o.a. de organisten Erwin Wiersinga en Leonore Lub.

Aan het einde van de uitzending is er bovendien nog aandacht voor de nieuwe complete opname van het orgelwerk van Bach door de Alkmaarse organist Pieter van Dijk (foto midden), die een deel in Friesland opnam. Hem horen we op een van de mooiste Friese orgels, in de Martinikerk in Bolsward.