zondag 31 juli 2022

Orgelpunt door Dick Koomans

Hier te beluisteren:

Orgelpunt Alkmaar 

Nederland staat bekend als orgelland, getuige o.a. de diverse internationale orgelfestivals. Het oudste en meest bekende is dat van Haarlem: de Haarlemse orgelmaand, met improvisatieconcours, concerten en masterclasses.

Haarlem komt in een latere uitzending van Orgelpunt aan bod. In deze uitzending besteden we aandacht aan het festival van Alkmaar.

Ook dit festival bestaat al lang: ruim 30 jaar. Van 24 juni t/m 1 juli j.l. vond de 14e editie plaats met naast concerten en masterclasses het befaamde Internationale Schnitger Orgelconcours.

In deze orgelpunt ligt de focus op de achtergronden van het festival, de concerten en een paar fragmenten uit het concours. Één van de hoogtepunten was het concert door twee zinkspelers met het Van Covelens orgel. Deze bijzondere combinatie hoor je zelden of nooit.

Verder horen we muziek van Nederlandse bodem. Van Johannes Gijbertus Bastiaans (afbeelding boven) wordt een magistrale dubbelfuga gespeeld op het al even magistrale Van Hagerbeer/Schnitger orgel.

Tenslotte een paar delen uit het concours. We luisteren o.a. naar eerste prijswinnaar Stephan Pollhammer (afbeelding midden).