zondag 14 augustus 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Luister deze aflevering vanaf 14 augustus hier terug:

“Orgels in Zwartewaterland”.

De geschiedenis van het orgel en de orgelbouw wordt gedomineerd door grote namen als Schnitger, Silbermann en Cavaillé-Coll. Maar er zijn ook tal van kleinere, vooral regionaal werkende orgelmakers als Rudolf Knol en Zwier van Dijk. Hun roem berust op maar enkele werkstukken in een klein gebied, te weten Friesland en Noord-West Overijssel. Over hen gaat het in deze uitzending.

Begin juni organiseerde het Orgelcomité Genemuiden een orgeltocht in de gemeente Zwsartewaterland. In Genemuiden (foto boven), Zwartsluis  en Hasselt werden de historische orgels bespeeld door Evan Bogerd (foto midden), die niet alleen cantor-organist van de Amsterdamse Westerkerk is, maar ook ingezetene van Zwartewaterland.

Opnamen van die dag zijn in deze uitzending te beluisteren. Luister naar improvisaties in verschillende stijlen over bekende liederen en composities van Jan Zwart, Johann Jakob Froberger, César Franck en een orgelbewerking van het openingsdeel van Beethovens “Eroïca-symfonie”.