zondag 4 september 2022

Uit Daan’s platenkoffer

Luister hier naar deze aflevering:

Uit Daans Platenkoffer klinkt deze keer muziek uit en over Haarlem (Harlem). De naam is afgeleid van de Noord Hollandse hoofdstad. Bovendien ligt er in Zuid-Afrika ook een plaats met de naam Haarlem. Verspreid over de USA en Cuba komt de naam Harlem 13 keer voor. Twaalf keer in de USA en 1 keer in Cuba. Eén van die Harlems  is de geboorteplaats van Oliver Hardy, bekend van het komische slapstick duo “De dikke en de dunne”.

De muzikale vergelijking beperkt zich tot de New Yorkse wijk (foto boven) en het Nederlandse Haarlem (foto midden). Met gelegenheidsformaties uit Haarlem, zoals het Roodbroekenkoor van de voormalige betaalde voetbalclub aan de Jan Gijzenkade en de Haarlemse Houthakkers. Een Amsterdams spotlied over de Haarlemmers. Natuurlijk ontbreken de klokken en de Damiaatjes niet. En er komt ook nog een draaiorgel langs. Uit de dertiger jaren “Harlem” in de authentieke ragtime stijl op de piano gespeeld door componist Eddie Carroll.

Uit de oorlogsjaren de Belgische Willy Rockin Band met een nummer getiteld “Zigeunerin in Haarlem” maar wie denkt dat het zigeunermuziek is heeft het mis. Uit de New Yorkse wijk een nummer over de daar stromende rivier met de naam van Harlem gebracht door de in die wijk gevestigde Cotton Club pianist en orkestleider Duke Ellington.

En verder hoort u artiesten die het in deze aflevering over Harlem hebben zoals de Viscounts, U2 en tenorsaxofonist Coleman Hawkins die in de 30-er jaren te gast was bij de Nederlandse Ramblersband.

En aan het eind zoals gebruikelijk het afscheid zowel van Harlem als van Haarlem..