zondag 23 oktober 2022

Orgelpunt door Dick Koomans

Beluister deze aflevering vanaf 23 oktober:

In deze aflevering van Orgelpunt luisteren we naar het Festival van Alkmaar, aflevering 3. Er was tijdens het Alkmaarse orgelfestival zóveel moois te beleven, dat het onvermijdelijk was om er na de eerste twee nog een derde aflevering aan vast te plakken. Op de foto rechts het orgel van de Grote Kerk.

In de eerste uitzending ging het vooral over de achtergronden, de concerten en een beetje over het Concours. Tijdens de tweede uitzending namen we het concours nader onder de loep. We konden zelfs een beetje voor jury spelen.

In deze derde en laatste uitzending wil Dick het hebben over de speciale concerten, naast nog een paar concours-delen.

En met ‘speciale concerten’ bedoel ik de niet-orgelconcerten die wél in verbinding staan met orgelmuziek of orgelgebruik. We horen o.a. de Scott Brothers (foto midden). Zij spelen o.a. een orgelwerk van Bach vierhandig op de piano. Heel apart en interessant!

Verder muziek van Mendelssohn en Brahms, naast muziek van Monteverdi. De laatste componist is te horen in muziek voor zang, strijkinstrumenten en orgel.

Luisteren dus!

In de uitzending wordt verwezen naar het animatiefilmpje bij de Schilderijen-tentoonstelling. Bekijk het hier.

Nog meer werk van de Scott Brother vindt u hier.