zondag 6 november 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Hét lied van Luther”.

In deze uitzending staat hét lied van Maarten Luther in de schijnwerpers: “Ein feste Burg ist unser Gott”. Het is het bekendste van de ongeveer 30 kerkliederen die Luther maakte. Het lied heeft een vaak toegepast vormschema, dat we de bar-vorm noemen.

Presentator Bert Wisgerhof voert de luisteraar door bijna vier eeuwen van bewerkingen voor orgel van dit lied. Dat begint bij een eenvoudige zetting uit de “Lüneburger Orgeltabulatuur”, een bundel stukken van anonieme componisten die rond 1650 werd gepubliceerd.

Vervolgens klinken bewerkingen van Dietrich Buxtehude, Johann Nikolaus Hanff en Johann Sebastian Bach. Deze laatste in een vertolking door Ewald Kooiman (foto midden) op het orgel van de Martinikerk in Groningen.

Van Max Reger horen we niet zijn grote koraalfantasie op “Ein feste Burg”, maar drie korte koraalvoorspelen.

Speels en ritmisch beweeglijk is de bewerking van Jean Langlais uit zijn “oecumenische” bundel, het “Livre oecuménique”, waarin hij afwisselend gregoriaanse melodieën uit de katholieke traditie en liederen van lutherse herkomst bewerkt.

De uitzending besluit met een door organist Sietze de Vries (foto onder) gespeelde improvisatie.