zondag 13 november 2022

Uit Daan’s platenkoffer

Beluister deze aflevering hier:

In “Uit Daans Platenkoffer” gaat het deze keer over de provincie Drenthe. Drenthe kennen we o.a. van “Bartje. Volgende maand is het 50 jaar geleden dat de NCRV begon met de”ze onvergetelijke, 7-delige TV-drama serie. In een opzet nooit eerder vertoond. Geen decor van landhuizen met paleis allures. Maar een Drents dorp waar in de 30-er jaren armoe troef was vooral bij gezinnen met veel kinderen met gewone bewoners die in dialect spraken en geen van allen acteur waren. Dit programma begint meteen al met de kreet van dat jochie in dialect  die iedereen wel kent. Maar er is meer.

Bij het beluisteren van dit programma zult u wel merken dat Drenthe heel wat meer te bieden heeft. Wie heeft er ooit van Stip in ’t gat gehoord of het Meisje van Yde ? (afbeelding midden) Daaraan wordt aandacht besteed. En natuurlijk ontbreekt ook het hunebed niet.

Verder worden er diverse Drentse plaatsen bezocht. Besloten wordt met Mien Drenthe, een lied ontleend aan de eerder genoemde tv-serie van Willy van Hemert en het geesteskind van schrijver Anne de Vries.

Een voorproefje ?