zondag 20 november 2022

Orgelpunt door Kees Schuurman

Beluister deze aflevering vanaf 20 november hier:

In deze aflevering van Orgelpunt is te gast Piet van der Steen (foto boven), die dit voorjaar na 55 jaar afscheid heeft genomen als organist van de kathedraal in Utrecht te gast bij Kees Schuurman. Dat was voor van der Steen een goede gelegenheid een nieuwe cd-productie te presenteren van niet minder dan drie cd’s getiteld Camille Saint-Saëns (foto midden), orgelwerken – gewoon en buitengewoon.

Want Saint-Saëns heeft orgelwerken gecomponeerd, maar ook nogal wat andere muziek. En die is deels naar orgel te vertalen, wat Piet van der Steen ook doet. En hij vertolkt die op een fraai Cavaillé-Coll orgel., dat in de Notre Dame van de Franse stad Épernay staat.

Maar ook zijn op de cd’s allerlei andere orgel gerelateerde instrumenten te horen, zoals een harmonium, een zogeheten Poikil-orgue, een Aeolian organ en een Erard-vleugel. Kortom: teveel om in één uitzending te proppen. Luisteren dus!

In deze uitzending zijn te horen:

  • Orgel: Fantasia (Es);
  • Orgel: Fantasie (C);
  • Mustel Harmonium en Erardvleugel (met Hans Okkerse): Uit Six Duos;
  • Fantasia e Fuga – Cavatina – Choral – Cappriccio;
  • Poïkil orgue: Méditation.

De driedubbel cd is te bestellen via het e-mail adres: stg.orgelprojecten@gmail.com

Dit is de eerste aflevering, de volgende wordt gepubliceerd op 25 december.