woensdag 30 november 2022

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

woensdag 30 november 2022

Meditaties in de Adventstijd

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Het thema is dit jaar ‘Verlangen’. Waar verlangen wij naar, waar hopen we op?  Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de tweede aflevering met als thema; De nacht loopt ten einde

Het verlangen van Advent is dat er een einde komt aan de nacht, de wereldnacht. De apostel Paulus schrijft deze bemoedigende woorden in een brief aan de gemeente in Rome: “De nacht loopt ten einde, de dag nadert al.”

Is er een licht dat ons in donkere tijden kan verlichten? Wende Snijders zingt over een lichtje dat het altijd doet, in het prachtige lied ‘De rebbe leert de kinderen schrijven’ van Willem Wilmink.

Hannah Arendt schreef in haar boek ‘Men in dark times’ dat we lichten kunnen aansteken in de duisternis en de wereld beter maken.  ‘Deze verlichting zal minder van theorieën en concepten komen, dan wel van het onzekere, flikkerende en vaak zwakke licht dat sommige mannen en vrouwen in hun leven en werken onder bijna alle omstandigheden aansteken en uitstralen over de tijd die hen op aarde gegeven is.’

Gebruikte muziek en teksten:
Die Nacht ist vorgedrungen’, lied van Johannes Petzold gezongen door het Athesinus Consort Berlijn;
“De rebbe leert de kinderen schrijven’, een lied van Willem Wilmink gezongen door Wende Snijders;
Lied 600 ‘Licht, ontstoken aan het donker’ gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble;
Bijbel: Romeinen 13, 11-13;
Lied 465 ‘Hopen en uitzien naar het licht’, gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble.

Foto boven: Jaap van Werkhoven.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.