zondag 4 december om 10:00 uur

Live dienst Bloemendaal Overveen met ds. Jessa van der Vaart

Kijk deze kerkdienst terug:

In de Dorpskerk van Bloemendaal gaat op deze zondag ds. Jessa van der Vaart voor in de dienst. Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum.

Waarover gaat het in de dienst
De evangelist Mattheus begint het verhaal over Jezus niet met zijn geboorte, maar met een geslachtsregister. Daarin komen, naast een heleboel mannen, ook vier vrouwen voor: Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar. Dat zijn bepaald geen kleurloze types; eerder moedige en eigengereide persoonlijkheden. Hun verhalen zijn aangrijpend, spannend en hebben soms ook een ruw randje. Het zal je verbazen dat nu juist deze vrouwen gezien worden als de ‘voormoeders’ van Jezus. In de weken van Advent, voorafgaand aan Kerstmis, staat steeds één van deze vrouwen centraal in de dienst.

In deze dienst vervolgen we de serie met Ruth. Wat deze voormoeder van Jezus allereerst kenmerkt is haar afkomst. Ze komt uit Moab, een vijandig volk voor Israël. Toch trouwt ze met een jongen uit Juda: een zoon van Naomi die met haar familie is uitgeweken naar Moab vanwege een hongersnood in Bethlehem. Als Naomi teruggaat omdat haar man en twee zoons zijn overleden, staat Ruth erop om met haar mee te gaan. Opmerkelijk, omdat ze een ongewisse toekomst tegemoet gaat. Als vreemdeling en weduwe heeft ze nauwelijks rechten in Juda.

En toch redt ze het, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Naomi. Wat speelt daarin mee? Haar vrijmoedigheid, een zekere ‘creatieve’ omgang met regels, trouw en… de liefde. Kortom: een vrouw die je uitdaagt om buiten de gebaande paden te denken en doen.  

De inzameling van de gaven is bestemd voor: Medair Nederland. U kunt uw bijdrage overmaken op NL52 INGB 0000 002 091 t.n.v. Medair Nederland, o.v.v. Oekraïne.
Een gift voor de Kerk kunt u geven door uw bijdrage over te maken op NL46 RABO 0373 716 559.

Het is ook mogelijk mee te doen aan beide collectes van de kerkdienst via de app Givt. Weten hoe? Klik hier; ongeveer halverwege het artikel staat uitgelegd hoe het werkt voor wie de dienst volgt via Radio Bloemendaal.

In de loop van deze zondagmiddag is de kerkdienst ook terug te luisteren en kijken via deze website.

Afbeelding boven: Boaz en Ruth van Marc Chagall.