vrijdag 2 december 2022

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Het thema is dit jaar ‘Verlangen’. Waar verlangen wij naar, waar hopen we op?  Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de derde aflevering met als thema; Wees waakzaam

‘Leer van de vijgenboom deze les: zo gauw zijn takken uitlopen en in blad schieten, weet je dat de zomer in aantocht is. Zo moeten jullie ook weten, wanneer je dat alles ziet, dat het einde nabij is. ‘Mattheus 24, 32-44.

In de Adventstijd kijken we terug naar de komst van Jezus. We gedenken elk jaar weer zijn geboorte. Maar we kijken ook vooruit naar zijn wederkomst.

Maar geloven wij dat ook, dat de mensenzoon zal terugkeren? Zomaar op een dag? Om te oordelen de levenden en de doden, zoals we dat in die oude geloofsbelijdenis zingen. Of zing je het niet meer mee?

Liever sla ik de teksten over de eindtijd over, maar ze staan elk jaar op het rooster en ze prikkelen, ze plagen mij. En misschien is dat ook wel de bedoeling. Die teksten schudden me wakker. Wees waakzaam!

We luisteren naar ‘Daar waar de hemel was’. Een liedje van Willem Wilmink en Harry Bannink uit 1973, geschreven voor het VARA-programma De Stratemaker op zee show.  Gezongen door Joost Prinsen: ‘Ik droomde van een man die uit de hemel was gekomen.’

Gebruikte muziek en teksten:
‘Die Nacht ist vorgedrungen’, Lied van Johannes Petzold gezongen door het Athesinus Consort Berlijn;
Andante Cantabile van Tjaikovski, Nederlands Blazers Ensemble in een uitzending van Podium Witteman;
Bijbel: Mattheus 24, 32-44;
Gedicht ‘Graf te Blauwhuis’ van Gerard Reve;
‘Daar waar de hemel was’. Een liedje van Willem Wilmink en Harry Bannink uit 1973, gezongen door Joost Prinsen;
Gedicht ‘Overwinteraars’ van Niek Schuman;
Lied 465 ‘Hopen en uitzien naar het licht’, gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble (VTE).

Foto boven: Landgoed Elswout in Overveen. Jaap van Werkhoven.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.