maandag 5 december 2022

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Het thema is dit jaar ‘Verlangen’. Waar verlangen wij naar, waar hopen we op?  Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de vierde aflevering met als thema: Uw koninkrijk kome

De koning komt! Dat is in het kort de boodschap van Advent. Maar gaat die koning ons verlangen naar vrede en recht, naar liefde en troost vervullen? Hoe dan? Is straks met Kerst opeens alles anders? Is de wereld anders na meer dan 2000 jaar christendom?

We verlangen naar iets wat er nog niet is. Maar bedenk, door te verlangen erken, je hoop je, dat het werkelijkheid kan worden. Ons verlangen is als een punt op de horizon. Dat verlangen zet ons in beweging. Zet ons op een bepaalde weg.

De Bijbel zingt een liedje van verlangen.Dat liedje gaat over vrede, gerechtigheid, trouw. Over wat waar is en goed. Wijsheid en inzicht. Het is het lied van de engelen in de Kerstnacht: Vrede op aarde!

Luister naar de droom van Jesaja en een liedje van verlangen gezongen door Iris Kroes: Voor mij is geluk….

Gebruikte muziek en teksten:
‘Die Nacht ist vorgedrungen’, Lied van Johannes Petzold gezongen door het Athesinus Consort Berlijn
Salut d’amour opus 12 van Edward Elgar. Tasmin Little op viool BBC Philharmonic Orchestral
Bijbel: Jesaja 11, 1-10
Lied 783, vers 3 – ‘Voor mij is geluk’ gezongen door Iris Kroes.
Tekst ‘Wie niet de schaduw kent’ – Marijke de Bruijne, uit: Liederen voor de toekomst. 
Lied 465 – ‘Hopen en uitzien naar het licht’, gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble (VTE)

Foto boven: Jaap van Werkhoven, kunstwerk bij de ingang van de Hofkirche in Dresden.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.