zondag 11 december om 10:00 uur

Live dienst Bloemendaal Overveen met ds. Jessa van der Vaart

Kijk deze kerkdienst terug:

In de Dorpskerk van Bloemendaal gaat op deze zondag ds. Jessa van der Vaart voor in de dienst. Op het orgel hoort u Dirk Out. 

Waarover gaat het in de dienst:
De evangelist Mattheus begint het verhaal over Jezus niet met zijn geboorte, maar met een geslachtsregister. Daarin komen, naast een heleboel mannen, ook vier vrouwen voor: Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar. Dat zijn bepaald geen kleurloze types; eerder moedige en eigengereide persoonlijkheden. Hun verhalen zijn aangrijpend, spannend en hebben soms ook een ruw randje. Het zal je verbazen dat nu juist deze vrouwen gezien worden als de ‘voormoeders’ van Jezus. In de weken van Advent, voorafgaand aan Kerstmis, staat steeds één van deze vrouwen centraal in de dienst.

In deze dienst vervolgen we de serie met Rachab. Zij heeft een huis in de stadsmuur van Jericho – ‘the place to be’ voor vrouwen zoals zij met het beroep dat het oudste ter wereld genoemd wordt. Als twee verspieders van Israël bij haar aankloppen verbergt ze die op het dak van haar huis. En ze sluit een verbond met hen dat gebaseerd is op wederzijdse daden van solidariteit en trouw.

Wat brengt haar ertoe om dat te doen? Misschien heeft het te maken met de stad waar ze woont: met zijn dichte poorten en dikke muren rondom is Jericho het symbool voor menselijke vijandschap en afgeslotenheid. Rachab heeft gehoord van een ander verhaal, dat ze in herinnering brengt bij de verspieders: een verhaal over bevrijding uit verdrukking, onmenselijkheid en benauwdheid. Een droom over poorten die opengaan en muren die vallen. Rachab, een vreemdeling voor Israël en een prostituee, weet ervan en wij met haar.

De inzameling van de gaven is bestemd voor: De Ark / Kerk. U kunt uw bijdrage overmaken op NL52 TRIO 0391 098 543 t.n.v. St. Arkgemeenschap o.v.v. collecte 11 december. Een gift voor de Kerk kunt u geven door uw bijdrage over te maken op NL46 RABO 0373 716 559.

Het is ook mogelijk mee te doen aan beide collectes van de kerkdienst via de app Givt. Weten hoe? Klik hier; ongeveer halverwege het artikel staat uitgelegd hoe het werkt voor wie de dienst volgt via Radio Bloemendaal.

In de loop van deze zondagmiddag is de kerkdienst ook terug te luisteren en kijken via deze website.

Afbeelding boven: Rachab en de verspieders van Marc Chagall.