vrijdag 16 december 2022

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Het thema is dit jaar ‘Verlangen’. Waar verlangen wij naar, waar hopen we op?  Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de negende aflevering met als thema: Morgenster

In het najaar en de winter van 1597/1598 woedde in het Duitse Westfalen een hevige pestepidemie. In de stad Unna moest de plaatselijke pastor Philipp Nicolai, in die periode zo’n 1400 gemeenteleden begraven. Ook in zijn kennissenkring vielen slachtoffers. Om zijn gemeente en zichzelf te troosten schreef hij uitvoerige meditaties over het geloof in het eeuwige leven. Hij schreef en componeerde er ook vier liederen bij waaronder het lied Wie schön leuchtet der Morgenstern. Het is een van de bekendste protestantse liederen geworden.

Bijzonder dat Philipp Nicolai kon blijven uitkijken naar het licht in een wereld die voor hem persoonlijk en voor zijn gemeente zo somber was.
Wat geeft ons de kracht en de hoop om te blijven uitkijken naar het Licht? Voor mij is het de muziek. Zingen.

Vandaag luisteren we naar mooie oude Kerstmuziek en een prachtig gedicht van Marieke Lucas Rijneveld:
Zing zo nu en dan een liedje, liedjes helpen tegen 
het pikkedonker, als je bang bent en onbeholpen.

Gebruikte muziek en teksten:
‘Die Nacht ist vorgedrungen’, Lied van Johannes Petzold gezongen door het Athesinus Consort Berlijn;
Wie schön leuchtet der Morgenstern’, Vocal consort Dresden;
BijbelJacobus 5, 7-10;
‘In Dulce Jubilo’, gezongen door het Kings College Choir bij Carols from King’s in 2020;
‘Bloei Maar’, Marieke Lucas Rijneveld;
Lied 465 – ‘Hopen en uitzien naar het licht’, gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble (VTE).

Foto boven: Jaap van Werkhoven, Musée Arcabas, St. Pierre-en-Chartrteuse, Frankrijk.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.