zondag 18 december 2022

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Orgelmuziek voor Advent en Kerst​”.

Presentator Bert Wisgerhof laat in deze uitzending muziek voor Advent en Kerst horen. Daarbij klinken uitsluitend orgels die gemaakt of gerestaureerd zijn door de orgelmakers Gebroeders Van Vulpen uit Utrecht, juist nu kort geleden bekend werd dat zij gaan fuseren met de firma Elbertse uit Soest.

De uitzending begint met een opname van organist Jasper van Eersel, die Bachs bekende koraalbewerking “Nun komm’ der Heiden Heiland” speelt op een orgel dat vroeger in een kerk in Santpoort stond, en sindsdien al tweemaal is verhuisd.

Zelf speelt Bert Wisgerhof vervolgens muziek van Bach en van Willem Vogel op zijn kistorgel dat vijftig jaar geleden door Van Vulpen voor de omroep werd gemaakt en dat nu in een Edese kerk staat. Het kleine historische orgel van de kerk in Overlangbroek behoort tot de mooiste van de provincie Utrecht. Organist Sebastiaan ’t Hart speelde hier een partita op een kerstlied van Georg Böhm en een koraalfantasie van Buxtehude.

Organist Arno van Wijk speelt op het grote orgel van de Cunerakerk in Rhenen (foto boven) twee orgelkoralen van Helmut Walcha, waarvan het tweede een pastorale is met een orgelpunt.

De uitzending eindigt met opnamen van het Van Vulpen-orgel (foto midden) uit 1960 in de voormalige Diaconessenkerk te Arnhem. We horen organist Gerben Mourik (foto onder) in korte koraalbewerkingen van Helmut Walcha en Helmut Bornefeld en een improvisatie op een adventslied.