woensdag 21 december 2022

Meditatie in de Adventstijd door Juup van Werkhoven

Beluister deze meditatie hier:

In de Adventstijd verzorgt Juup van Werkhoven-Romeijn weer korte uitzendingen via Radio Bloemendaal. Het thema is dit jaar ‘Verlangen’. Waar verlangen wij naar, waar hopen we op?  Ook dit jaar komen klassieke Bijbelteksten aan de orde, teksten die al eeuwen in de kerk juist in deze weken van Advent zijn gelezen. We verbinden ze met onze tijd en we luisteren naar prachtige muziek en poëzie.

Vandaag de elfde aflevering met als thema: Het is bijna Kerst

Het is bijna Kerst. De Adventsliederen zingen van verwachting en verlangen.
Het verlangen naar een kind.
Dat alles nieuw zal maken.
Naar een toekomst van vrede.

We weten dat dat verlangen niet opeens vervuld is in de Kerstnacht. Waarom vieren we dan toch kerst? Is het romantiek? Zoeken we troost?
Daar is niets mis mee. We laten ons troosten door het kerstevangelie dat ons steeds weer van hoop vervuld. We laten ons troosten door het gezelschap van familie en vrienden. Door de mooie muziek en de oude vertrouwde kerstliederen.

Vandaag luisteren we naar Kerstmuziek, het is immers bijna Kerst. En naar het begin van het evangelie naar Mattheus. Hij begint zijn evangelie met een lange lijst van verwekkingen. Te beginnen met Abraham noemt hij alle geslachten op. De hele geschiedenis van Israël komt voorbij. Waarom doet hij dat?

Gebruikte muziek en teksten:
‘Die Nacht ist vorgedrungen’, lied van Johannes Petzold gezongen door het Athesinus Consort Berlijn
‘Star Carol’, John Rutter,  gezongen door The Cambridge singers en begeleid door The City of London Sinfonia.
Bijbel – Mattheus 1, vers 16-17
‘O kindeke klein, o kindeke teer’, gezongen door Herman van Veen
‘Once in Royal David’s city’, King’s college Cambridge
Gedicht Jiddish van Judith Herzberg
Lied 465 – ‘Hopen en uitzien naar het licht’, gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble (VTE)

Foto boven: Jaap van Werkhoven, Dorpskerk Bloemendaal.

U kunt zich abonneren op een dagelijkse E-mail met een link naar de uitzending en een foto meditatie. Was u bij vorige meditaties ook geabonneerd op zo’n dagelijks mail, dan ontvangt u de mails automatisch. Mocht u de mails niet (meer) willen ontvangen dan kunt u zich eenvoudig afmelden. Was u nog niet eerder geabonneerd? Dan kunt u zich hier aanmelden.