zondag 15 januari 2023

Orgelpunt door Dick Koomans

Beluister deze aflevering vanaf 15 januari:

In deze aflevering van Orgelpunt besteden we aandacht aan het onlangs in Noord-Duitsland gehouden Internationale Buxtehude Orgel Wettbewerb. Dit vond plaats op vier orgels in drie verschillende steden, t.w. Lübeck, Hamburg en Mölln op uiteenlopende orgels.

In Lübeck op het Richborn-Positief en het Stellwagen orgel (foto boven) in de Sankt Jacobi Kirche. In Hamburg op het Flentrop orgel in de Hauptkirche Sankt Katharinen en in Mölln op het onlangs gerestaureerde Scherer-Bünting orgel in de Sankt Nicolai Kirche.

We gaan luisteren naar opnames die Dick daar eind september/begin oktober maakte. Er worden werken gespeeld van Dietrich Buxtehude, zijn leerling Nicolaus Bruhns, Matthias Weckmann, Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Sebastian Bach.

In deze aflevering zijn de orgels in Lübeck en Hamburg te horen. Volgende keer komt het orgel van Mölln uitgebreid aan bod.

Evenals in het vorig jaar uitgezonden drieluik over het Alkmaarse Festival, valt ook hier weer heel veel moois te beluisteren en niet in de laatste plaats de schitterende orgels!