zondag 29 januari 2023

Orgelpunt door Bert Wisgerhof

Beluister deze aflevering hier:

“Drie nieuwe CD’s​”.

Presentator Bert Wisgerhof selecteerde voor dit programma drie nieuwe cd’s.

In het Drentse Peize staat een prachtig historische orgel (foto boven) uit 1631, dat in 1690 door Arp Schnitger werd uitgebreid. Nu is het aan een grote restauratie toe, waar grote kosten aan verbonden zijn. Om daar geld voor bijeen te brengen speelde organist Arian van der Mark een cd vol met muziek uit de ontstaanstijd van het orgel. In de uitzending horen we daarvan vrolijke dansen en een psalmzetting uit het manuscript van Susanne van Soldt, een verzameling van anonieme klaviermuziek uit 1599. De cd van het Peizer orgel kan besteld worden bij Arian van der Mark.

Willeke Smits (foto midden) presenteerde kort geleden haar eerste cd als organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. Het De Swart/Hagerbeer-orgel behoort tot de belangrijkste historische orgels van ons land. “Sweelinck to Bach” is de titel van deze cd. Met een boeiend programma laat Willeke zien en horen hij de lijnen tussen deze beide componisten lopen, via hun leerlingen en door ieders invloed. Bert Wisgerhof laat in de uitzending daarvan muziek van Reincken, Steigleder en Bach horen. Deze en de andere cd’s van Willeke Smits kunnen via haar website besteld worden.

Het laatste deel van de uitzending laat heel andere muziek horen. “Couleurs mystiques” is de titel van een nieuwe cd die organist Geerten Liefting maakte. Hij bespeelt daarop het hoofdorgel en het transeptorgel van de Sint Bonaventurakerk in Woerden. Mystieke kleuren, romantische muziek op romantische orgels. Geerten Liefting heeft een grote reputatie als improvisator, wat hij overtuigend aantoont met twee improvisaties op deze cd. De uitzending besluit met Lieftings mooie vertolking van een koraalfantasie van Sigfrid Karg-Elert.