zondag 5 februari 2023

Uit Daan’s platenkoffer

Beluister deze aflevering hier:

In “Uit Daan’s Platenkoffer” gaat het deze keer school.

Deze uitzending begint met de schoolbel. Zeker de ouderen onder ons zullen zich dan de eerste schooldag herinneren. Een liedje hierover wordt gezongen door de Belgische zanger Will Tura.

Sinds de leerplichtwet op 1 januari 1901 ingevoerd is, zal er zo goed als niemand meer zijn die geen schoolherinneringen heeft. Zo ook rond 1900 schreef de Friese onderwijzer, schilder en tekstschrijver Hendrik Bruining een liedje over Daantje, te beluisteren in een uitvoering van het Drentse duo Karst. Verder ook liedjes uit Amerika, Denemarken, Letland, Duitsland.

Als u de namen bijvoorbeeld van de vorig jaar overleden rock’n roll zanger  Jerry Lee Lewis en de koning van de twistrage begin jaren zestig Chubby Checker hoort noemen, denkt men niet in de allereerste plaats dat ze ooit liedjes over de schooltijd zongen. Toch bestaan die hierover in de meest onverwachte muziekstijlen uitgekomen. Uit de wereld van het cabaret, de swing, de boogiewoogie.

De school verwikkeld in een muzikaal samenraapsel dat juist daardoor een boeiend geheel wordt voor de toehoorders. Om maar te zwijgen of juist niet over de schoolherinneringen die bij u opwellen. Herinneringen die verweven zijn met het romantiseren hiervan. Uit Daan’s platenkoffer hoort u een selectie van liedjes over die ouwe school.

Een voorproefje ?